ŠOKANTNO

S fantomkama na glavama izvršili pokolj nad 30 pasa

Nakon pokolja pasa učinjeno je sve da se tragovi prikriju, kaže Sandra Dizdarević, predsjednica Udruženja “Ruka za šapu“, koja je slučaj prijavila policiji

Dizdarević: Psi im nisu ništa skrivili

Piše: E. SKOKIĆ

31.1.2019

Istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Lukavac istražuju događaj koji je 26. januara prijavila Sandra Dizdarević, predsjednica Udruženja “Ruka za šapu“ iz Lukavca. Policiji je prijavljeno kako su dvije osobe u krugu Površinskog kopa Šikulje pobile 30 pasa.

Postoje snimci

- Zločin se dogodio između osam i devet sati, dakle u radnom vremenu i po danu. Jedan je, kako smo dobili informaciju, imao fantomku na glavi, a drugi ne. Sve to smo prijavili policiji koja je veoma brzo reagirala – rekla je Dizdarević.

Prema važećem zakonu koji je stupio na snagu 2009. godine apsolutno je zabranjeno ubijanje životinja. Ukoliko je potrebna eutanazija životinja, onda se to radi u saradnji s veterinarima.

- U Šikuljama je počinjeno krivično djelo. Ko smije u po dana izaći na ulici s puškom i fantomkom na glavi? Pokušali smo stupiti u kontakt sa direktorom PK Šikulje Hasanom Blekovićem, ali on je rekao da nikom nije dužan da daje odgovore. Ne javljaju se ni iz Lovačkog udruženja iako mi imamo informacije da su pucali njihovi članovi. Imaju i snimci nadzornih kamera i sigurno je da se nećemo zaustaviti dok se zločin u potpunosti ne istraži – kaže Dizdarević.

Nakon pokolja pasa, tvrdi ona, učinjeno je sve da se tragovi prikriju. No, kada su aktivisti Udruženja izašli na teren, rečeno im je kako je krv u snijegu od jednog radnika rudnika koji je pao.

Lavina osuda

- Ako je to istina, onda je taj radnik morao preminuti, jer je toliko krvi bilo svuda okolo. Imamo mi niz informacija, ali ljudi ne smiju javno govoriti kako ne bi dobili otkaz. Ovo je naredio pojedinac koji je pozvao lovce. Ako je, recimo, bio ugriz od psa, ubijanje se nije smjelo dogoditi, jer su psi cijepljeni i pregledani. Međutim, odlučili su da ih sve brutalno pobiju iz sačmarice – kaže ogorčena Sandra Dizdarević.

Događaj u Šikuljama izazvao je lavinu osuda javnosti, jer je nedopustivo da se u 21. stoljeću na najbrutalniji način, prkoseći zakonu, ubijaju psi i druge životinje.

Tragovi krvi na snijegu

Direktor na sastanku

Kontaktirali smo Površinski kop Šikulje, ali je sekretarica rekla kako je direktor Hasan Bleković na sastanku i da ga možemo nazvati danas. Ostavili smo kontakt broj, ali se Bleković do zaključenja današnjeg broja nije javio. Telefon u Lovačkom udruženju Lukavac je zvonio, ali se niko nije javljao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.