SRBIJA

Potresna ispovijest porodice majke monstruma: Krila je od nas da je trudna, a onda je ubila blizance

Osuđena na zatvorsku kaznu jer je na brutalan način presudila svojoj djeci odmah nakon što ih je krišom rodila u svom kupatilu gledajući tutorijal na internetu

Facebook

Avaz.ba

1.2.2019

D. R., porijeklom iz Srbije, rođena u Švicarskoj, poznatija pod imenom Jelica S., koja je osuđena na dvije godine i 10 mjeseci jer je ubila svoje blizance odmah nakon porođaja, potječe iz ugledne porodice iz jednog sela u Srbiji. Kako je Blic saznao na licu mjesta, priče o konzervativnom životu na farmi, kojima je njen branilac pokušao opravdati brutalno čedomorstvo, daleko su od istine.

Vijest da je 23-godišnjakinja osuđena na zatvorsku kaznu jer je na brutalan način presudila svojoj djeci odmah nakon što ih je krišom rodila u svom kupatilu gledajući tutorijal na internetu zgrozila je Srbiju. Razlozi za takvu reakciju su jasni, posebno ako se uzme u obzir da je za takvo zlodjelo kažnjena mizernom kaznom zatvora.

Reporteri Blica posjetili su rodno selo Jelice S., malo mjesto na zapadu Srbije, gdje i dalje živi njen djed.

- Ja ovdje, djeco moja, živim sam. Oni su svi u Švicarskoj, gdje je D. i rođena. Kada se 2015. godine to dogodilo, odmah sam otišao tamo da je vidim - počinje priču njen djed po ocu Radenko.

Međutim, kada je on stigao u Švicarsku, njegova unuka je već bila u pritvoru.  

- Nisam mogao da je vidim, ali mi je svaki dan slala pisma u kojima mi je pisala da će sve biti uredu, da me pozdravlja i da ne brinem. Mnogo mi je bilo teško, plakali smo svi svaki put kad smo čitali ta pisma, jer mi nismo ni znali da je bila trudna, krila je to od početka - priča on kroz suze.

Teški su to bili dani za ovu porodicu jer, kako kaže, isuviše su vezani jedni za druge, a ovo je prvi put da se neko od njih našao sa one strane zakona, da se takva tragedija dogodi.

- Ona ima tri godine mlađu sestru. Njih dvije su tamo živjele same, a D. je radila kao trgovac. Niko ne zna ko je otac te djece, s kim je ona tamo bila, to samo ona zna. Oduvijek je bila društvena, vesela osoba, kad dođe ovdje uzme moj auto pa ide u izlazak sa drugaricama, niko joj ništa nije branio, imala je sve i svu slobodu - priča Radenko.


Njegova supruga umrla je prije tri godine, te 2015. godine D. R., kao i njeni brat i sestre od tetke koja živi u Holandiji, bili su u Srbiji.

- Nisam ja primijetio ništa čudno tada. Djeca kao djeca... Da je u pritvoru, saznao sam tek kada sam otišao tamo da je vidim, kada mi je njen otac to saopćio.

Nakon provedenog vremena u pritvoru, njena porodica je platila depozit od 10.000 franaka kako bi mogla da izađe.

- Ona je radila i tamo dok je bila u zatvoru. Kada je izašla, nastavila je sa životom... Šta će dijete, samo ona zna kako je to i mi što smo bili uz nju - kaže Radenko.

Upitan da kaže nešto više o njenom životu iz mlađih dana, o strogim mjerama koje je imala od oca, Radenko odmahuje glavom i kaže da o tome nema govora.

- Mi smo normalna porodica, složna, nije bilo ni potrebe za takvim stvarima. Možda nije dovodila momke ovdje u kuću, ali ne zato što bi je neko grdio zbog toga - kaže njen djed, koji je i sam radio više od dvije decenije u Švicarskoj, nakon čega se sa suprugom vratio u svoje selo.

Komšije: Čudi nas da je to uradila, imala je sve uvjete da čuva djecu

Da je ova porodica normalna, poštovana i poštena, potvrdile su i njihove komšije.

- Sve najljepše imam da kažem o njima. Pošteni i vrijedni ljudi, i to znaju svi u selu. Mi nismo neki zatucani iako smo mala sredina. Kod nas seks nije tabu-tema, a radovali bismo se da smo imali prinovu, čija god djeca to bila. Čudi me da je to uradila, imala je sve uvjete. Njen deda je vrijedan i imućan čovjek - pričaju mještani ovog sela.

Podsjećanja radi, stravičan zločin dogodio se 10. decembra 2015. u Lucernu, Švicarska, kada se D. R., poznatija pod pseudonimom Jelica S. odlučila da se sama porodi u kadi svog kupatila, i to uz pomoć interneta. Kada je rodila prvog dječaka, otišla je u podrum i krvnički ga udarala o zid i pod zbog čega je dijete preminulo. Onda je njegovo tijelo sakrila u plišanom medvjedu.

Poslije 30 sati, počeo je drugi porođaj, a beba koju je rodila je ubrzo preminula. Tijelo druge bebe sakrila je u korpu za veš.

Ovaj jeziv zločin otkriven je kada je, zbog obilnog krvarenja, završila u bolnici, gdje su ljekari odmah znali da se djevojka nedavno porodila. A kako je o tome dala nepovezane izjave, doktori su pozvali policiju koja je odmah upala u njenu kuću i pronašla tijela mrtvih blizanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.