SPLIT

Šokantan slučaj zlostavljanja u Hrvatskoj: Majka optužena da je silovala maloljetnog sina

U svojoj odbrani rekla da sin laže jer ga je na to nagovorio otac od kojeg je razvedena

Ilustracija

Avaz.ba

2.2.2019

Drugi put u pola godine 46-godišnja majka sa šireg područja Splita privedena je zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnog sina. Nakon ispitivanja u Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu, nad njom je zatražen istražni zatvor.

Sudija istrage odlučio je da se brani sa slobode jer nad njom otprije egzistira zabrana približavanja i kontaktiranja sa sinom, koji je u međuvremenu postao punoljetan i ne živi s njom.

Majka je prvi put privedena u septembru prošle godine pod sumnjom za spolni snošaj s maloljetnim sinom rođenim 2000. godine tokom 2017. do ljeta 2018. godine. U svojoj odbrani je kazala da sin laže jer ga je na to nagovorio otac, od kojeg je razvedena.

Tada joj je određen istražni zatvor u kojem je provela 50 dana, nakon čega je zamijenjen mjerom opreza zabrane kontaktiranja sa sinom. 

On je otišao živjeti s drugim članovima porodice, a nad njom se nastavila provoditi istraga. Tokom prikupljanja dokaza došlo se do novih saznanja koja su rezultirala privođenjem u petak poslijepodne zbog još jednog krivičnog djela na štetu sina: spolna obljuba djeteta mlađeg od 15 godina.

Majka se sumnjiči da je sina seksualno zlostavljala i tokom 2007. i 2008. godine, što ona također negira. Tužilaštvo je nakon ispitivanja ponovno zatražilo određivanje istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela.

Nakon saslušanja, sudija istrage nije prihvatio zahtjev jer majka i sin više ne žive zajedno. Nadalje, sin je napunio 18 godina i nije više maloljetan, a nad majkom je otprije na snazi zabrana približavanja i kontaktiranja s njim. Slijedom toga sudija je odlučio da je pusti da se brani sa slobode, a postupak se nastavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.