STRAVIČNO

Ovo je zvijer koja je do smrti izgrizla ženu na Palama: Čudovište SOP nastalo 1991. godine

Nastradala Petra Gorančić

PU Istočno Sarajevo: Nema elemenata krivičnog djela / SOP

Dž. PORAČANIN

4.2.2019

Policijskoj stanici Pale jučer oko 8.30 sati prijavljeno je da se ispred porodične kuće u mjestu Donji Ćemanovići na Palama nalazi tijelo 69-godišnje P. G., saopćeno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.  

Kako su naveli iz paljanske policije, nesretna žena umrla je zbog ujeda psa.

Alarmirali pomoć

Prema nezvaničnim informacijama, nastradala je Petra Gorančić, koju je do smrti izgrizao njen pas pasmine SOP (srpski odbrambeni pas). Tragedija se odigrala oko 8.30 sati.

Pas je skočio na nesretnu 69-godišnjakinju i oborio je na tlo ispred porodične kuće. Gorančić se nije mogla odbraniti dok ju je pas krvnički ujedao po glavi i tijelu. Povrede koje je zadobila bile su brojne i teške.

Članovi porodice Gorančić, nakon što su vidjeli šta se događa ispred kuće, odmah su alarmirali policiju i ekipu Hitne pomoći, ali teško povrijeđenoj 69-godišnjakinji, nažalost, nije bilo spasa.



Teške povrede

Na mjesto tragedije stigao je i dežurni okružni tužilac iz Istočnog Sarajeva s pripadnicima Policijske uprave Istočno Sarajevo, koji su obavili uviđaj.

Bio je prisutan i sudski vještak medicinske struke Hamza Žujo, koji je utvrdio da je ujeda psa bilo po cijelom tijelu žene, ali da su smrtonosne bile povrede glave. Tako je mrtvozornik Doma zdravlje Pale mogao samo konstatirati smrt Petre Gorančić. Na licu mjesta nisu pronađeni tragovi koji upućuju na postojanje elemenata krivičnog djela. Nesretna žena živjela je sama u jednom dijelu porodične kuće u Ćemanovićima.

Kako je nastala pasmina

Pasmina srpski odbrambeni pas nastala je na planini Romaniji ukrštanjem vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera. Ukrštanja su završena 1991., pa se ta godina uzima kao godina njihovog nastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.