PREDMET VOLAN

Svjedok Nedim Mehremić: Policajci Republike Srpske nisu zaustavljali automafijaše

Putem oglasa kupovali VKT vezu

Dolazak optuženih na jedno od ranijih ročišta: Građani izgubili povjerenje u policiju. Avaz

Piše: A. KAPO

7.2.2019

Policija MUP-a KS ogorčena je na bahatost kriminalnih grupa. Udarali su nas vozilima, pucali su na nas i na kraju pobili – izjavio je danas u Sudu BiH Nedim Mehremić, sarajevski policajac, u nastavku suđenja automafijašima u predmetu "Volan" koji se terete za višemilionske krađe vozila.

"Hemijske koverte"

Mehremić je ispričao da je vrijeme istrage bilo strašno i za porodice policajaca, ali i oštećene – građane, koji su se počeli naoružavati, jer su izgubili povjerenje u policiju. Tako je formiran tim koji je radio na suzbijanju krađe vozila koje su eskalirale u Sarajevu, a akcenat su stavljali na iznude. Svjedok kaže da im nije prevashodan cilj bio vraćanje vozila, već hvatanje automafijaša i njihovih saradnika, koji su posredovali u iznudama novca od vlasnika vozila.

U početku su se lako borili s iznudama, jer su označavali i fotografirali novac te pripremali takozvane hemijske koverte. Tako bi kradljivcima i iznuđivačima, onog trenutka kada bi otvorili kovertu, tu bio i kraj. Međutim, u međuvremenu su postali oprezniji, ali i brutalaniji.

Svjedok je rekao da je lično hapsio i neke koji sada sjede na optuženičkoj klupi te da su mnogi kradljivci bili povratnici. Prema njegovima riječima, dešavalo se da u dva navrata u jednom mjesecu hapsi istog kradljivca.

On je pojasnio i način krađe vozila. Automafijaši su radili u grupi sa dva, tri ili više članova, a u pohode su kretali najmanje jednim vozilom – takozvanim borbenjakom. Nakon što bi odabrali vozilo, odlazili bi po dekodere, koje su sakrivali na drugim lokacijama, a potom se vraćali i kretali u akciju. Jedan bi rezao vozačeva vrata, drugi bi upadao s dekoder OBD kablom i spajao se, te tako na kraju i pokretao vozilo.

Automafijaši su uvijek bili korak ispred policije, jer su putem oglasa kupovali VKT vezu, koju su potom nosili na dekodiranje, te su na taj način imali i frekvencije koje su koristili sarajevski policajci.

- Dešavalo se da nam bude javljeno da je u toku krađa vozila, ali mi nikog ne zateknemo. U onim rijetkim slučajevima išli su na nas vozilima ili su pucali iz pištolja i puški – kaže Mehremić.

Ukradena vozila mahom su završavala u Republici Srpskoj i zapadnoj Hercegovini. Za neke su traženi otkupi, neka su završila u susjednim zemljama, mnoga su rastavljena i završavala na autootpadima, a u nekim slučajevima su bila oštećena ili zapaljena.

Mehremić je otkrio da bi rezultati policije bili daleko veći da su imali bolju saradnju s kolegama iz Republike Srpske.

Korisne informacije

- Mi smo dobivali korisne informacije od časnih policajaca iz Republike Srpske. Dolazili su nam i prenosili nekad usmenim putem, a nekad telefonima. Regularnim tokovima nam nisu dostavljali informacije, jer, najvjerovatnije, nisu smjeli zbog sigurnosti – otkrio je svjedok i nastavio:

- Toliko su bili slobodni (automafijaši op. a.) da su znali da ih niko neće zaustaviti i kontrolirati, izuzev ako se neki od njih nije zamjerio nekom policajcu. Pored velikih opstrukcija u našem sistemu, uspjeli smo nešto uraditi, nadam se – zaključio je svjedok.

Službene zabilješke 

Naredno ročište zakazano je za naredni četvrtak, kada će se nastaviti saslušanje svjedoka. Na današnjem ročištu Sudsko vijeće je donijelo odluku da Tužilaštvo ne može koristiti službene zabilješke koje je sačinjavao i Nedim Mehremić, jer nisu priložene uz optužnicu. 

Tužilac Džermin Pašić je zbog toga tražio da svjedoka nastavi ispitivati na narednom ročištu. S druge strane, odbrane su predložile Vijeću da se zabrani svjedoku kontakt s Tužilaštvom. Odluka će biti donesena naknadno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.