ZLOČIN

Krajiški kanibal čuvat će se i liječiti na Sokocu

Velić ubistvo majke Nasihe počinio u stanju neuračunljivosti. Priznao da je majku “prinio kao žrtvu” i da je to morao uraditi, jer su mu stizale “upute”

Velić: Zaklao i psa misleći da je šejtan

Piše: A. KAPO

8.2.2019

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću donijelo je presudu kojom je utvrđeno da je krajiški kanibal Sabahudin Velić ubistvo majke Nasihe (60) počinio u stanju neuračunljivosti. Veliću je istom presudom određen privremeni prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci i odmah je upućen na čuvanje i psihijatrijsko liječenje na Sokocu.

Raskomadao tijelo

U međuvremenu, pred Općinskim sudom u Bosanskoj Krupi pokrenut će se i postupak za trajno zbrinjavanje u ovoj ustanovi. To je prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kojem se odbrana nije protivila, jer je tim vještaka konstatirao da Velić boluje  psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

Stravičan čin otkriven je kad se Velić 14. septembra sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće ubio svoju majku, kao i da je njeno tijelo premještao na nekoliko lokacija da bi ga, u konačnici, raskomadao i razbacao po okolnim livadama, dok je jedan dio zakopao u blizini kuće. Priznao je tada da je, prije majke, zaklao i svog psa, jer je, kako je kazao, crni pas šejtan.

Tri sna

Kazao je da je sve uradio pod utjecajem crne magije, priznavši da je majku “prinio kao žrtvu” i da je to morao uraditi, jer su mu stizale “upute”. Njegovom činu prethodila su tri sna, u kojima je sanjao da mora prinijeti žrtvu, što je i sam ispričao majci, tvrdio je tada Velić.
U jednom je vidio svoje inicijale koji su svijetlili u potpunom mraku, dok je u drugom slušao govor djevojke zlatne kose, koju u snu nije mogao vidjeti, ali ni razumjeti njen govor.

Boravio u pritvoru

Sabahudin Velić boravio je proteklih mjeseci u pritvoru bihaćkog zatvora “Luke”, gdje je bio pod stalnim nadzorom ljekara. Za to vrijeme, kako saznajemo, simptomi duševne bolesti Veliću su se ublažili, nije koristio lijekove i poštivao je kućni red.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.