HRVATSKA Godinama držala leš u zamrzivaču

Novi detalji o Smiljani Srnec koja je ubila svoju sestru Jasminu: Dva moguća motiva

Nisu imale zajedničke prijatelje, rijetko su ih viđali zajedno, tvrde mještani

Index.hr
18.02.2019 21:54

Smiljana Srnec priznala je kako je ubila svoju sestru Jasminu

Foto: Printscreen

Smiljana Srnec priznala je kako je ubila svoju sestru Jasminu.  Novinari internet- portala Index otišli su u na mjesto događaja i pokušali od mještana saznati više detalja i koji su motivi ovog zločina.

Smiljana i njena starija sestra, pokojna Jasmina, nikada nisu bile bliske, tvrde mještani. Razlikovale su se po svemu. Jasmina je bila izvrsna učenica, zgodna, omiljena. Smiljana nije bila ništa od toga. Nisu imale zajedničke prijatelje, rijetko su ih viđali zajedno. 

- Bile su različite. Jasmina je studirala, a Smiljana se jedva provlačila u školi - kaže Stjepan, mještanin Palovca. 

Dok je Jasmina studirala, Smiljana je zarađivala u lokalnom kafiću Škorpion. Danas više ne postoji, kuća u kojoj se nalazio je srušena. Konobarski posao, ipak, nije bio stalan. Smiljana je konobarila povremeno. Više je bila nezaposlena nego što je radila.

- Ona je uvijek bila, onako, slobodnija. Znate kakve su konobarice u malim mjestima - rekao je Stjepan za Index. Dodao je i da je Smiljana imala dijete izvan braka i još dvoje djece kada se udala.  

Palovec je zatvoreno mjesto. U njemu ne vole došljake koji njuškaju oko komšija ili se raspituju o mjestu. Radije bi da novinara i policije nema. Leš u zamrzivaču porodične kuće samo ih uznemiruje.

Index: Što je motiv ubistva?

Nemojte me ništa pitati ni snimati - rekla je jedna od komšinica porodice Dominić i Srnec. U šoku je, ne zna ništa, i začuđena je da je godinama stanovala pokraj kuće u kojoj je zamrznut ležao leš žene. 

No kada se odmakne od kuće koja je poprište zločina, mještani su nešto voljniji razgovarati, ali ne bi se željeli snimati, da komšije ne znaju da su baš oni to rekli. U razgovoru s nekoliko njih Index je uspio rekonstruirati porodične prilike Srneca i Dominića, a možda i detektirati motive ubistva.

Otac im je puno pio. Bio je izvrstan nogometaš, ali je često bio pijan - kaže jedan od mještana. Fredi, otac Jasmine i Smiljane, igrao je za lokalni Dinamo. Bio je, kažu, jako dobar na terenu. 

Nakon što je Jasmina nestala, Fredi je često znao u pijanstvu tražiti kćer.

Gdje je moja Jasmina? - znao je zavapiti po lokalnim birtijama. A Jasmina je za to vrijeme bila u zamrzivaču kuće u kojoj je i sam živio.

Ljubomora ili imanje ?

Mještani su se podijelili oko motiva ubistva. Jedni vjeruju da je motiv ljubomora, drugi da je Jasmina ubijena radi imanja. 

Jasmina je bila zgodna. Sitna, ali zgodna. Smiljana nije. Ona je više onako krupni tip. Možda su bacile oko na istog čovjeka pa se posvađale - kažu mještani. Nekako u vrijeme Jasminine smrti Smiljana je rodila prvo dijete. 

- Niko ne zna tko je otac - kažu mještani. Zapravo, žele reći da oni ne znaju, a rado bi znali. Godinama kasnije Smiljana se udala za lokalnog keramičara. On je sitan, a ona krupna. Znalo se ko je gazda u toj kući - kažu. 

Zbog Smiljaninog gazdovanja, vjeruju, suprug nikada nije ni pomislio pogledati u zamrzivač u kojem je ležalo Jasminino tijelo. Dok se zamrzivač prošlog vikenda nije pokvario.

Stalno je bila u kladionici

- Ne znam kako je mogla tolike godine hodati pokraj zamrzivača u kojoj joj je bila sestra. Svakoga dana je odlazila u kladionicu, češće nego muški - kaže  Stjepan. Jedini je od mještana koji se htio predstaviti. Misli da Smiljana ima teških psihičkih problema, drugačije ne može objasniti život pokraj leša u zamrzivaču.

Sve teorije mještana Index je pokušao provjeriti i na kraju Nove ulice, u kojoj je porodica živjela. 

- Sve su laži. Vi očito znate bolje od nas. Pitajte policiju i tužilaštvo - rekao je mladić  koji je parkirao auto u dvorištu kuće. Zalupio je vratima kapije. I ušao u kuću u kojoj je leš bio u zamrzivaču gotovo 20 godina, prenosi Index.

Komentari

NA VRH