JEZIVO

Poznati ubica Čaba Der snimljen u Amsterdamu: Objavljen video na kojem se vidi kako vrši novu egzekuciju

Prema navodima holandskih medija, nova žrtva se već duže vrijeme bavila poslovima u vezi sa prodajom droge pa se to navodi kao glavni smjer istrage i motiv

Čaba Der. Kurir

Avaz.ba

20.2.2019

Čaba Der (38), plaćeni ubica iz Subotice koji je 5. januara ove godine u beogradskom naselju Banovo Brdo ubio Nebojšu Markovića (37), sumnjiči se i za ubistva Ivana Serdarušića u julu 2018. u Amsterdamu, kao i još jednog muškarca u Budimpešti u septembru. Holandska policija saopćila je da je Der plaćeni ubica s mađarskim i srpskim državljanstvom, prenosi Kurir.

Policija vjeruje da je Der stigao u Holandiju 8. januara, te da je tri sedmice kasnije počinio ubistvo u jednom italijanskom restoranu u Amsterdamu. Ušao je u restoran obučen kao turista i upucao žrtvu u glavu, prenose tamošnji mediji. 

Lice Čabe Dera jasno se vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mjestu zločina pronađen je i njegov DNK.

Čaba Der je u Srbiji osuđen na zatvorsku kaznu 2004. godine zbog ubistva. Pušten je iz zatvora u februaru 2017. godine. Iz policije su u saopćenju naveli da žele da razgovaraju sa svima koji su imali kontakt s Derom i za informacije o njemu ponudili su nagradu od 20.000 eura. 

Prema navodima holandskih medija, Čabina žrtva se već duže vrijeme bavila poslovima u vezi s prodajom droge pa se to navodi kao glavni smjer istrage i motiv egzekucije.

Izvori bliski holandskim istražnim organima navode da je Der ostavio brojne tragove na mjestu zločina, a policija je uspjela da rekonstruira njegovo kretanje nakon ubistva. 

Žrtvu koja je ručala u restoranu u Betovenovoj ulici u Amsterdamu ulici na egzekutor je upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je pobjegao.

Prilikom bijega odbacio je vatreno oružje s prigušivačem, bež šešir, crnu torbicu, rukavice i bijelo-plavu košulju. Nekoliko minuta nakon zločina lociran je blizini Koningspleina u centru grada. 

Istražitelji su, analizirajući njegovo kretanje, zaključili da je Der, najvjerovatnije, unajmio hotelsku sobu u blizini glavne željezničke stanice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.