AVAZ OTKRIVA

Pedofilu Amilu Suljiću šest godina zatvora

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu optuženom produžilo pritvor. Suljić, koji živi u Americi, uhapšen je 4. aprila prošle godine na Sarajevskom aerodromu

Kantonalni sud Sarajevo: Suđenje zatvoreno za javnost

B. CERIĆ

26.2.2019

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Sanela Rondić jučer je izreklo presudu Amilu Suljiću (55) optuženom za spolni odnos s djetetom. Pedofilu Suljiću izrečena je kazna zatvora u trajanju od šest godina.

Blaži oblik

Vijeće je prihvatilo blaži oblik krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

- Za ovo krivično djelo minimalna kazna je tri godine zatvora, ali mu je izrečeno šest godina s obzirom na brojnost otežavajućih okolnosti – kazala je sutkinja Rondić.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite oštećenog djeteta.

Kako saznajemo, Suljić inače živi u Americi, ali ima mjesto stanovanja u Sarajevu. On je uhapšen 4. aprila prošle godine na Sarajevskom aerodromu po dolasku iz Amerike.

Advokat Bećirević: Optuženi je sam došao

U Sarajevo je došao letom iz Beča, a priveli su ga pripadnici Jedinice granične policije i to po potrazi Tužilaštva Kantona Sarajevo. Otad se optuženi Suljić nalazio u pritvoru koje mu je vijeće jučer produžilo nakon izricanja presude.

Najavili žalbu

Suljićev branilac, advokat Džemail Bećirević najavio je žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

- On je preživio genocid u Srebrenici, šest puta je ranjavan, a ništa od države nije tražio, čak je pomagao. Ovo će ga dotući, svi vještaci su rekli da oštećena nije imala nijednu modricu. Tvrdimo da nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, pa ne bi samoinicijativno dolazio u Sarajevo da je nešto počinio. Njega je inspektor putem telefona pozvao da dođe i on je sjeo u avion i došao kako bi opovrgnuo sve optužbe - kazao nam je advokat Bećirević.

Predviđena kazna

Minimalna kazna od tri godine predviđena je za stav 2 krivičnog djela spolni odnos s djetetom iz člana 207. Krivičnog zakona Federacije BiH. U tom članu se navodi da će se onaj ko izvrši nasilni spolni odnos ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom (član 203. Silovanje, stav 1.) ili s nemoćnim djetetom (član 204. Spolni odnos s nemoćnom osobom, stav 1.), kazniti s najmanje tri godine zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.