KRIMINAL

Detalji drame u Mostaru: Pljačkaši držali taoce na nišanu

Veliki broj policajaca okupirao lice mjesta

Piše: M. SMAJKIĆ

6.3.2019

Velika drama koja se jučer odigrala ispred Privredne banke na Korzu u Mostaru okončana je hapšenjem trojice pljačkaša. Oni su poslije neuspjelog razbojništva, nakon dolaska policije, kao taoce skoro pola sata držali sedam ljudi.

Nasreću, pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, naročito Odjela kriminalističke policije PU Mostar, koji su prvi stigli na lice mjesta nakon što se aktivirao takozvani tihi alarm, uspjeli su maestralno okončati ovu akciju bez žrtava.

Uperili pištolje

U 15.10 sati u banku su, u prilično prometnom dijelu Mostara, u kojoj je jučer počela isplata penzija, upali, kako nam je nezvanično potvrđeno, stari policijski znanci Renato Andačić, Damir Hrnjez te Krešimir Srbić iz Zagreba.

Bili su maskirani i naoružani pištoljima te su odmah razoružali zaštitara i zatražili novac. U banci su se uz zaštitara te službenike nalazila tri klijenta, a svima su naredili da legnu.

Odmah po aktivaciji alarma na lice mjesta su stigli policajci, među prvima Mario Pekić, zamjenik komandira PU Mostar, kojeg je prije četiri godine nagradila i Američka ambasada za saradnju na jednom krivičnom djelu i koji je bio jedan od vođa akcije.

Kada su pljačkaši vidjeli veliki broj policajaca kojima su se u jednom trenutku sasvim slučajno pridružila i trojica pripadnika FUP-a te SIPA-e, odmah su se zabarikadirali.

Potom su uperili pištolje prema policiji, koja ih je sve vrijeme držala na nišanu, a potom su uslijedili pregovori. Ubrzo su došli i specijalci te su pljačkaši, kako saznajemo od izvora s lica mjesta, shvatili da nemaju izbora i da, uprkos taocima, od policije, praktično, ne mogu ništa iznuditi osim predaje.

Ekipa Hitne pomoći zbrinula uposlenicu kojoj je pozlilo

Radnici pozlilo

Hrnjez im je otvorio vrata i prvi izašao, spustivši pištolj, a potom su specijalci zaskočili Andačića i Srbića te ih savladali. Odmah je na lice mjesta upućena ekipa Hitne pomoći Mostar, budući da je jednoj uposlenici pozlilo, a i ostali su bili u stanju šoka.

Kako nam je rekla jedna od njih sa suzama u očima, sve se odigralo kao u magli.

- Čim su upali, nisu nam ni trebali govoriti da legnemo, od straha smo se svi porušili. Bili su uzeli novac, ali, srećom, sve se dobro završilo - kazala nam je ona.

Drami jučer svjedočio veliki broj građana

Aplauz za policajce

Policija je uspjela, nakon dojave, blokirati kompletno područje oko banke, ali i druge dijelove grada, jer su, između ostalog, provjeravali imaju li pomagača. Ovoj drami jučer je svjedočio i veliki broj građana koji su aplauzima nagradili mostarske policajce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.