MOSTAR

Jelonjić: Njihov način nije nimalo naivan i bezazlen

Piše: M.Sm.

6.3.2019

S konferencije u MUP-u HNK - Avaz
Citroen u krugu PU Mostar - Avaz
S konferencije u MUP-u HNK - Avaz
S konferencije u MUP-u HNK - Avaz
S konferencije u MUP-u HNK - Avaz
+2

Razbojnici, koji su jučer uhapšeni u spektakularnoj akciji pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon neuspjele pljačke poslovnice Privredne banke Sarajevo u Mostaru i koji su kao taoce držali sedam osoba, prema dosadašnjim informacijama, nisu imali četvrtog pomagača.

Potvrđeno je to na današnjoj pres-konferenciji u sjedištu MUP-a HNK, gdje je Dragan Jelonjić, načelnik PU Mostar, također, potvrdio naša saznanja da su njih trojica u jednoj rent-a-car agenciji u Ljubuškom unajmili automobil Citroen C3.

Na automobil su, rekao je, stavili dan ranije otuđene registarske oznake drugih vozila.

- Ovo su vrlo ozbiljni počinioci teških krivičnih djela koji rade u grupi. Njihov način nije nimalo naivan i bezazlen. Na svu sreću, sve je završeno bez posljedica - naveo je Jelonjić.

Ustvrdio je da su pljačkaši iskoristili dan kad su se dijelile penzije i kad je bio maskenbal.

- Mi smo tu informaciju imali, samo smo je morali suziti na određeni broj objekata koji bi bili meta pljačke - rekao je on.

Iako na konferenciji to nisu htjeli potvrditi, prema našim pouzdanim informacijama, to su Renato Andačić (37), Damir Hrnjez (36), obojica iz Mostara, te, kako je to naknadno utvrđeno, Krešimir Srbić (53) iz Zagreba. Svi oni su, rečeno je, odranije poznati policiji po činjenju raznih krivičnih djela.

Slađan Bevanda, ministar MUP-a HNK, pohvalio je rad policije na terenu, ali i priznao da je posljednjih nekoliko mjeseci na području kantona bila pogoršana sigurnosna situacija.

- Imali smo u posljednjih nekoliko mjeseci i teške krađe i oružane pljačke, razbojništva i ubistva i organiziranim radom smo uspjeli razriješiti dosta tih djela i nadam se da će policija uspjeti razriješiti i ostala djela. Više puta sam rekao da policija radi svoj posao odgovorno i sisitematski i da će doći rezultati - istaknuo je Bevanda.

Također, rekao je da je otežavajuća okolnost činjenica da policija u HNK nema komesara, a najavio je i nagrade za službenike koji su učestvovali u akciji hapšenja razbojnika u Privrednoj banci te pohvalio angažman policije u Konjicu prilikom potrage za ubicom Edinom Gačićem.

Načelnik PU Konjic Mirsad Subašić kazao je da su dezinformacije da je policija u Konjicu imala prijave na Gačićevo ponašanje od njegovog dolaska u Konjic.

- U njegovoj kući pronađene su boce koje podsjećaju na Molotovljeve koktele i one su izuzete na vještačenje - rekao je Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.