KRIMINAL

Hoće li Čaba Der otkriti i ubicu Božidara Cicmila

Mostarski istražitelji sigurni su da je ubistvo vlasnika firme “Moj taxi” naručeno iz crnogorskog podzemlja. U Hagu sastanak predstavnika svih država koje traže Dera

Ubijeni Božidar Cicmil i ubica Čaba Der

M. SMAJKIĆ

10.3.2019

botice, plaćenog ubice koji je 1. marta uhapšen u Pragu u Češkoj, uskoro će se u Hagu u Holandiji održati sastanak predstavnika država koje su za njim raspisale potjernicu i koje traže njegovo izručenje. Uz predstavnike Srbije, sastanku će prisustvovati i predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke, na čijoj je teritoriji uhapšen.

Imaju indicije

Nasmijani ubica, kako su Dera nazvali u Srbiji, u pritvoru je već, navodno, ponudio saradnju u raskrinkavanju vođa kriminalnih klanova iz Srbije i Crne Gore.

No, Der je zanimljiv i istražiocima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji još tapkaju u mjestu kad je riječ o ubistvu Božidara Cicmila (32), crnogorskog državljanina i vlasnika firme “Moj taxi” Mostar. Mostarski istražioci prilično su sigurni da je Cicmilovo ubistvo naručeno iz crnogorskog podzemlja.

- Interesantan nam je Čaba Der, pogotovo ako bude spreman biti svjedok-saradnik, odnosno ako ponudi informacije o tome ko ga je plaćao i za koga je ubijao. Imamo indicije i za još neke stvari, što provjeramo i na osnovu čega ćemo dalje graditi piramidu kako bismo konačno došli do Cicmilovog ubice - rekao nam je izvor blizak istrazi o ovom ubistvu.

Sa mjesta ubistva u Mostaru

Osmanagićev klan

Cicmil je likvidiran 19. oktobra 2015. u jutarnjim satima u  klasičnoj sačekuši u garaži zgrade u kojoj je živio u mostarskom naselju Rudnik, gdje je ustrijeljen sa pet metaka iz “škorpiona”.

Crnogorski mediji pisali su o Cicmilovoj umiješanosti u brojne likvidacije, poput vođe barskog klana Armina Osmanagića Mušeta.

Der je, nakon što je 2017. pušten iz zatvora, prvi put priveden u septembru iste godine u Sarajevu, kad je uhapšen zajedno sa Markom Gojčevićem iz Bara. Za Gojčevića se iznosilo da je blizak Jovanu Klisiću, kriminalcu koji je bio pripadnik Osmanagićevog klana.

Čeka se odluka o izručenju

Der je 1. marta uhapšen u Pragu s lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe morat će se opredijeliti kojoj će ga državi izručiti.
Srbija Dera traži zbog hladnokrvnog ubistva Nebojše Miloševića na Banovom Brdu 5. januara ove godine.
Zbog ubistava izvršenih u Holandiji, Španiji i Mađarskoj, traže ga i te zemlje, a Der ima državljanstvo Srbije i Mađarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.