TUŽILAŠTVO ZDK Potvrđena optužnica za ubistvo Džulafere Mujkić u Zavidovićima

Komšinicu izbo 30 puta pa je zaklao: Muhammed Fazlić proglašen neuračunljivim

Zatraženo produženje pritvora za okrutnog ubicu

Avaz.ba
20.03.2019 13:43

Policija ispred kuće ubijene starice u Zavidovićima

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je 12. marta ove godine podiglo optužnicu protiv Muhammeda Fazlića (22) iz Zavidovića zbog ubistva komšinice Džulafere Mujkić (77). 

Optužnicu je u cijelosti 13. marta potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Optuženi Muhammed Fazlić se tereti da je 14. decembra prošle godine oko 10 sati u Zavidovićima krenuo iz svoje kuće u neuračunljivom stanju s namjerom da ubije komšinicu Džulaferu Mujkić. 

Sa sobom je ponio nož s crnom drškom. Nakon što je došao do kuće u kojoj stanuje starica, pokucao je na ulazna vrata koja je otvorila Mujkić.

Fazlić je ušao u hodnik, pa bez ikakvog povoda i razloga iz džepa izvadio nož i zadao joj ukupno 30 ubodnih rana. Dok je starica u ovakvo bespomoćnom stanju trpjela bolove pokušavajući dozvati pomoć, pala je na pod.

Kada je vidio da još daje znake života, Fazlić joj je, dok je ležala potrbuške, zadigao glavu, vukući je za kosu i snažno nožem joj presjekao grkljan i lijevu karotidnu arteriju. Od ovih povreda starica je na licu mjesta umrla. 

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona u optužnici je predložilo Sudu da utvrdi da je osumnjičeni Muhammed Fazlić učinio krivično djelo u stanju neuračunljivosti te da mu se privremeno odredi prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi sukladno nalazu i mišljenju psihijatrijskog vještačenja. 

Također, Tužilaštvo je Sudu uputilo prijedlog da, nakon potvrđivanja optužnice protiv osumnjičenog, produži mjeru pritvora.

Pritvor je zatražen jer postoji opasnost da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke koji imaju saznanja o navedenom krivičnom djelu, zatim jer postoji bojazan da bi mogao ponoviti istovrsno protupravno djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža i na kraju jer se u konkretnom slučaju radi o protupravnom djelu za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

Komentari

NA VRH