NA LICU MJESTA

Pozvao policiju i poručio da će polupati kafanu

U patroli su policajci kontrolirali vozila, intervenirali zbog krađa, upućivanja prijetnji i drogiranja

Piše: A. KAPO

24.3.2019

Konzumiranje narkotika, krađa, vožnja u pijanom stanju, upućivanje prijetnji, privođenje... Samo su neke od situacija s kojima se ekipa “Dnevnog avaza” u noći s petka na subotu susrela tokom boravka s policajcima Druge policijske uprave – Policijske stanice Centar.

Zamračena mjesta

Policajac naoružan dugom cijevi

Iako nije riječ o najvećoj općini u Kantonu Sarajevo, u centru grada ima najviše posla, kako zbog velike frekvencije ljudi i saobraćaja tako i zbog činjenice da su tu locirani skoro svi klubovi, kafane i restorani, državne institucije, ambasade...

- Kada nekog kolegu prebace u Centar, tek tada vide koliko mi imamo posla. Ko nauči raditi u Centru, može raditi u bilo kojoj stanici – kažu nam policajci Samir Cigura i Armin Balija.

Vožnju Titovom ulicom prekida poziv šefa smjene, koji nas upućuje na Koševsko Brdo. Građani su prijavili da se nepoznate osobe drogiraju.

Do našeg dolaska narkomani su se razbježali.

- Znali smo ih uhvatiti dok im je šprica još u veni – kažu policajci.

Pripadnici MUP-a KS na intervenciji

Obilazimo zamračena i napuštena mjesta kao što su parkinzi kod Vrbanja mosta, garaže kod Drvenije i na Breki, ali naši domaćini nemaju posla pa su stavili punkt u Alipašinoj ulici. Kontroliraju se vozila, vozači i saputnici... Jedan vozač priznaje da je popio dva ili tri piva pa zovu kolege da dođu s alkotestom, koji je pokazao više od dozvoljenog. Epilog – prekršajni nalog, novčana kazna i oduzimanje vozačke dozvole.

- Uvijek kažu popio sam dva ili tri piva. Tako je jedan vozač isto rekao, a napuhao je preko dva promila alkohola u krvi. Kada smo ga pitali zašto je lagao, hladno nam je rekao pa nisi me pitao koliko sam popio viskija – raportiraju policajci.

Nasilnik stavljen pod kontrolu

 Utvrđivanje identiteta

U jutarnjim satima, kada smo namjeravali krenuti kućama, stiže prijava da muškarac namjerava polupati restoran na Jezeru.

Na licu mjesta zatekli smo pijanog muškarca. Odmah kaže da je on pozvao policiju i da je pokušao razbiti kamere na obližnjem parkingu jer čovjek koji tu radi, navodno, redovno oštećuje vozila gostiju restorana.

Isprva je bio bučan i nije postupao po naređenju policajca, a uz sve to nije imao ni ličnu kartu, tako da je stavljen u policijsko vozilo i odveden u stanicu da mu se utvrdi identitet.

 Sipaju gorivo i bježe 

Nepoznata osoba sipala je gorivo na benzinskoj pumpi i pobjegla. Kažu nam policajci da se to često događa, a da su im ruke vezane, jer u većini slučajeva ni snimak s nadzornih kamera nije od pomoći.

- Skinu tablice ili stave druge koje ne odgovaraju vozilu. Valjda porasle akcize – kroz šalu nam kažu policajci.

 Nemoj prijatelju, molim te, sa švalerkom sam

Bilo je i komičnih situacija. Muškarac koji prijavljuje oštećenje vozila, ugledavši našu ekipu, moli nas da ga ne snimamo.

- Nemoj prijatelju, molim te, u vozilu mi je švalerka. Imam suprugu i djecu. Ubit će me žena – kuka muškarac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.