ŠIROKI BRIJEG

Zatražen pritvor za Fočake koji su Posušanku oštetili za 185.000 KM

Ilustracija

M. Sm.

29.3.2019

Nakon ispitivanja B. M. (23), M. D. (23), D. V. (21) i N. D. (26) u Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona, prema Općinskom sudu u Širokom Brijegu upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da su se udružili radi počinjenja krivičnih djela prevara i iznuda. 

Za N. D. predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja te zabrana sastajanja s određenim osobama.  

Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, uništavanja i sakrivanja dokaza i tragova za kazneni postupak, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnih djela, rečeno je iz Tužilaštva ZHK.

- Osumnjičeni su kao pripadnici grupe ljudi otvorili profil na društvenoj mreži Facebook na kojem su postavljali objave "sigurno klađenje", lažno tvrdeći kako imaju provjerene informacije o konačnim ishodima sportskih mečeva. Kako bi posjetioce profila doveli u zabludu, postavljali su krivotvorene fotografije listića s velikim novčanim dobicima te videe i fotografije velikog broja novčanica - saopćeno je.

U junu 2018. godine, pojašnjeno je, stupili su u kontakt sa oštećenom D. L. te je doveli u zabludu tvrdeći joj da će novac koji uplati biti isplaćen zajedno sa dobitkom, nakon završetka sportskih mečeva, a u slučaju da sportski mečevi ne završe očekivano, vratit će joj novac.

- Osumnjičeni su oštećenoj putem mobitela slali fotografije krivotvorenih dobitnih listića, tražeći da ista putem Western Uniona i PostNeta uplati novac, pa kad je oštećena shvatila da novac koji je uplatila neće dobiti, javili su joj se drugi osumnjičeni koji su joj tvrdili da će joj pomoći da povrati novac. Na ovaj način osumnjičeni su D. L. oštetili za ukupan iznos od 185.000 KM - izneseno je iz Tužilaštva ZHK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.