KOME ĆE BITI ISPORUČEN Čeka se sastanak predstavnika pravosuđa Srbije, Češke, Španije, Holandije i Mađarske

Za koga je radio plaćeni ubica Čaba Der?

Ako se otkrije da su ga angažirale i obavještajne službe, otvorit će se Pandorina kutija, jer može doći do trgovine između Čabe i Češke i velikih sila, kao što su Njemačka i Velika Britanija

A. KAPO

Još se ne zna kojoj će zemlji biti isporučen Čaba Der (38), poznatiji kao “nasmijani ubica”, zloglasni plaćenik iz Srbije, koji je početkom marta u hotelu “Amadeus” u češkom Pragu pao u ruke tamošnje policije.

Za Derom, koji je u svega osam mjeseci počinio čak tri ubistva, potjernice su raspisale četiri države - Srbija, Mađarska, Holandija i Španija. Nakon što je konačno uhvaćen i strpan iza rešetaka, odmah se pojavilo veliko pitanje gdje će mu se suditi za svirepe zločine.

Tako je nedavno odlučeno da se organizira multilateralni sastanak predstavnika pravosuđa Srbije, Češke, Španije, Holandije i Mađarske. Prema posljednjim informacijama, sastanak bi se trebao održati u Hagu, nakon čega bi se trebala staviti tačka na slučaj koji je digao na noge sve policijske agencije.

Druge države za sada na čekanju

Prema mišljenju nekih eksperata, prednost bi mogla imati Mađarska. Za Derom je, naime, prvu potjernicu i evropski nalog za hapšenje, koji, ujedno, važi unutar članica Evropske unije, raspisala upravo Mađarska, dok se posljednja prijavila Španija. Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član Svjetske asocijacije šefova policija, kaže za “Dnevni avaz” da to što ga je prvo tražila Mađarska ne mora, zapravo, ništa značiti.

- Češka ima prednost po svim osnovama, prije svega zbog toga što je njihova policija izvršila hapšenje. Prema mojim saznanjima, češka policija sumnja da on stoji iza jednog profesionalnog ubistva u njihovoj zemlji tako da i zbog toga ima prednost. Sve druge države su za sada na čekanju – decidan je Nicović.

Prema njegovim riječima, može se desiti da se dokaže da je u nekoj drugoj državi počinio, recimo, pet ubistava.

- Tada postoji mogućnost da Česi sklope sporazum i ustupe Čabu, jer je mnogo teže pet ubistava nego jedno. Uglavnom, Češka ga može držati u pritvoru i nekoliko godina, dok se ne utvrde sve okolnosti. Česi će sigurno istraživati da nije počinio i druga ubistva na njhovoj teritoriji... Moguće je da je radio i za obavještajne službe. Tada se otvara Pandorina kutija, jer može doći do razmjene podataka, odnosno do trgovine između Čabe i Češke s jedne strane i velikih sila, kao što su Njemačka i Velika Britanija, s druge... – pojašnjava naš sagovornik.

Nije bio solo igrač, iza njega su organizacije

Nicović tvrdi da Čaba nije bio solo igrač i da iza njega stoje kriminalne organizacije, koje, također, s nestrpljenjem očekuju informaciju gdje će mu se suditi kako bi se mogli organizirati da mu pruže pomoć ili da ga uklone da “ne propjeva”.

- Nije on tražio klijente nego su klijenti tražili njega, to je, valjda, svima jasno – kaže Nicović te na kraju dodaje:

- Čaba je mnogo interesantan i Srbiji i to ne samo zbog ubistva na Banovom Brdu. I sami znate koliko je nerasvijetljenih ubistava u Srbiji – zaključio je Marko Nicović.

Srbija: Likvidirao ga dok je pakovao dječija kolica

 • Trenutak kad je ispalio hice u Nebojšu Markovića

  Trenutak kad je ispalio hice u Nebojšu Markovića


Srbija je za Čabom Derom raspisala potjernicu, jer je 5. januara ispred zgrade u naselju Banovo Brdo ubio Nebojšu Markovića. U Markovića je pucao dok je pakovao dječija kolica. Sumnja se da je Markovića ubio greškom, a da je meta bila druga osoba. Zločin su snimile kamere. Njegov saučesnik bio je Alen Cigler, zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru.

Mađarska: Natjerao ga da klekne pa mu pucao u glavu

 • Fotografirao se pored policijskog vozila

  Fotografirao se pored policijskog vozila


Mađarska je za Čabom Derom tragala zbog ubistva biznismena Lasva V. Zločin se dogodio 20. septembra prošle godine na parkingu u Budimpešti. Der je Lasva natjerao da klekne i pucao mu u glavu. Tijelo je bacio u obližnji potok i pobjegao.

Holandija: Uklonio žrtvu usred restorana

 • Der vadi pištolj uoči likvidacije Ivana Serdušića

  Der vadi pištolj uoči likvidacije Ivana Serdušića


Holandija je za Čabom Derom tragala, jer je 30. jula prošle godine u Amsterdamu ubio hrvatskog iseljenika Ivana Serdušića. I ovog puta dolazak i odlazak sa mjesta zločina snimile su kamere restorana u kome je žrtva bila. Holandska policija ponudila je nakon zločina nagradu od 20.000 eura za informacije o Deru.

Španija: Ranio vođu “rakovičkog klana”

 • Nebojša Stojković Stojke: Čudom preživio

  Nebojša Stojković Stojke: Čudom preživio


Špansko pravosuđe tereti Čabu Dera da je 28. avgusta 2017. u Barceloni ranio Nebojšu Stojkovića zvanog Stojke, vođu “rakovičkog klana”. Der je u njega sasuo četiri metka, ali je čudom preživio. Srbijanski mediji pisali su da su likvidaciju naručili pripadnici “kavačkog klana”.

Od sitnog lopova do okrutnog kriminalca

Ko je Čaba Der? Porijeklom je iz Čantavira kod Subotice. Oni koji ga bolje poznaju, kažu da je prvo bio sitan lopov, koga su u Kaznenopopravnom zavodu Sremska Mitrovica preobrazili u plaćenog ubicu.

Mikročestice se poklopile s trenirkom

Karijeru profesionalnog ubice počeo je još 2004. godine, kad je priznao da je ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Zločinu je prethodio sukob zbog utjecaja na novosadskom narkotržištu. Der ni tada nije imao problem da počini egzekuciju pred desetak gostiju.

Utvrđeno je da je ubistvo naručio sada pokojni Vojislav Škrbić. Der je tvrdio da ga je Jelačić angažirao da "odradi neki posao", ali da je odbijao da ga isplati te mu prijetio. Zbog straha za vlastitu sigurnost, odlučio je da ga ukloni.

Interesantno je da je Čaba prilikom bijega biciklom pao i udario u parkirani automobil. Tada su izolirane mikročestice koje su se poklopile sa pocijepanom trenirkom, pronađenom kod Škrbića, nakon čega se klupko zločina počelo odmotavati.

Poslije 12 godina robije zbog ovog ubistva, izašao je u februaru 2017., ali se nije zaustavio pa je redom ubijao u Amsterdamu, Budimpešti, Beogradu... Nakon dva mjeseca bijega, Čaba Der uhapšen je u Pragu.

Interesantan je i bh. javnosti. Čaba Der je u martu prošle godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. uhapšeni u Sarajevu sa pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač. Der i Gojčević premješteni su nakon presude u zenički zatvor.

 • Čaba Der objavljivao fotografije na Facebooku

  Čaba Der objavljivao fotografije na Facebooku


Zabrana ulaska u BiH na pet godina

Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH. Dvojac je u aprilu prošle godine preuzeo interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina.

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Više o temi Čaba Der

NA VRH

Podijeli članak na