ALARMANTNO

U strahu da ne budu uhvaćeni, kriminalci su spremni na sve

Oružje je lako dostupno i jeftino, a kaznene sankcije su male i policijska ovlaštenja slaba, kaže iskusni policijski istražitelj

Policija na uviđaju nakon svojevrsne talačke krize u banci

M. SMAJKIĆ

4.4.2019

Da su razbojnici sve brutalniji, svjedoče posljednji slučajevi koji su se dogodili u Hercegovini. Najsvježiji primjer je od srijede, kad su trojica naoružanih razbojnika iz firme “Stanić comerc” na mostarskom Bišću Polju otela kombi natovaren cigaretama, a nakon što su se zaštitari dali u potjeru za njima, nisu se libili pucati, ranivši tako jednog od uposlenika “Delta securityja”.

Pretukli trudnicu

Samo noć prije, u mjestu Kosor, južno od Mostara, četvorica razbojnika su Golfom 2 presjekla put radnici kladionice koja se svojim automobilom vraćala sa posla kući te su joj uz povike: “Daj pare”, uzeli torbu u kojoj se nalazilo 1.000 maraka.

Za razliku od nje, radnicu kladionice u petom mjesecu trudnoće još nepoznati razbojnici presreli su 1. marta u Donjoj Mahali u Mostaru dok se vraćala sa posla te je pretukli uzevši joj novac. Nesretna žena danima se oporavljala u bolnici.


“Stanić comerc”: Razbojnici ranili zaštitara

đaja, drski razbojnik koji je sa pištoljem upao u trgovinu na ulazu u Stari grad, potrčao je za prestrašenom radnicom te je zgrabio i počeo tresti kako bi je ušutkao da ne doziva pomoć. Prethodno joj je pištolj uperio u glavu.

Držali taoce

Javnosti je svjež i slučaj neuspjele pljačke Privredne banke Sarajevo i svojevrsne talačke krize. Srećom, trojica naoružanih razbojnika koja su oružje uperila i prema policiji, uspješno su savladana.

- Činjenica je da su kriminalci sve suroviji. U strahu da ne budu uhvaćeni, spremni su na sve, odnosno upotrijebit će oružje i pucati. Nažalost, oružje je lako dostupno i jeftino, a kaznene sankcije male i policijska ovlaštenja slaba - kazao nam je višegodišnji policijski istražitelj iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Objekte ranije zaključavaju

Strah se odavno uvukao među uposlenike trgovina, kladionica, apoteka, banki i poštanskih poslovnica. U strahu od naoružanih i opasnih razbojnika, brojni objekti se zaključavaju već u poslijepodnevnim satima.

- Zaključavamo se, mada smo svjedoci da su mnoga razbojništva počinjena usred dana, ali generalno, strah je sveprisutan - kazala nam je uposlenica jedne apoteke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.