PROCES

Šest uhapšenih osoba u akciji "Farmer" privedeno u Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Započeta realizacija zajedničke operativne akcije na području Federacije Bosne i Hercegovine

Avaz.ba

1.4.2019

Službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova KS jučer su, pod nadzorom Tužilaštva KS, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” na području Federacije Bosne i Hercegovine, a zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Uhapšene osobe u operativnoj akciji "Farmer" privedene su jutros u Tužilaštvo Kantona Sarajevo. 

Za sada je poznat identitet dvije privedene osobe, a riječ je o Ivici Mladinu, nekadašnjem savjetniku bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića, i Husejinu Selimoviću, predsjedniku Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona. Inače, Mladina je jutros predat u Tužilaštvo KS, dok je Selimović nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušten na slobodu.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući prema naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, te je uhapšeno osam osoba inicijala I. M. (54), A. T. (52), M. N. (58), H. S. (57), E. S. (60), R. O. (50), V. J. (48), R. Dž. (55), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine. 

Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti višoj od milion KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda. 


Trenutak privođenja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.