TRAGEDIJA

Nesretna sudbina braće Zovko: Josip poginuo u Hercegovini, a brata mu monstruozno ubili

Avaz.ba

4.4.2019

Hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac Josip Zovko poginuo je u srijedu u saobraćajnoj nesreći u Hercegovini u 49. godini. Dva auta imotskih registracija sudarila su se oko 15 sati u mjestu Grudsko Vrilo na magistralnom putu Grude - Gorica.

- Ne znam što bih vam rekao. Svi smo u velikom šoku. Za Josipa me vežu najljepši počeci, skupa smo počeli snimati prve hrvatske serije i filmove - rekao je Vedran Mlikota (49) za 24sata.hr.

Nesretna sudbina snašla je i njegovog brata sredinom 2017. godine. Ante Zovko, tada 46-godišnji trgovac automobilima, nestao je 26. maja 2017., a policija ga je pronašla poslije 40 dana potrage.

Ubijen je u garaži poslovnog partnera Rudolfa Ožića Bašića, a potom bačen u obližnju septičku jamu. Dok je trajala potraga, policija je pregledala septičku jamu ispred Ožićeve kuće, međutim, beživotno tijelo Ante Zovka nisu pronašli. To se dogodilo nekoliko dana nakon njegovog nestanka, stoga tijelo tada nije isplivalo na površinu. 


U početku nije bilo dovoljno dokaza da je ubica Ožić, koji je, također, bio trgovac automobilima, već su ga tretirali kao svjedoka. Ipak, tri puta je mijenjao iskaze i davao je neprecizne informacije.

Policija je postala svjesna i počela ga je tretirati kao osumnjičenog tek nakon što si je pokušao oduzeti život. Tada je završio u splitskoj bolnici na Odjelu psihijatrije. Kada je pušten iz bolnice, već sutradan, 1. jula, objesio se na verandi porodične kuće.

Pronađena je i oproštajna poruka u kojoj je napisao da su za njegov potez krivi finansijski problemi. Naime, Ožić je Zovku dugovao 45.000 kuna (11.866 KM).

Taj nesretni događaj doveo je do ponovnog pregleda septičke jame, kada je pronađeno Zovkovo tijelo. Rudolf je u Zovka najprije ispalio jedan hitac koji ga je pogodio u srce, a potom, nakon što se Ante zarotirao, Ožić ga je pogodio drugim hicem u leđa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.