KLOKOTNICA

Pogledajte uznemirujući snimak vršnjačkog nasilja u Doboj-Istoku: Drugi gledali kako dječak brutalno tuče drugara iz školske klupe

Petnaest učenika gledalo kako jedan dječak 8. razreda tuče vršnjaka, a drugi je slučaj snimao i objavio na društvenim mrežama

H.ČALIĆ

11.4.2019

Uznemirujući snimak vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u naselja Klokotnica u Doboj-Istoku poslali su roditelji pretučenog dječaka našoj redakciji.

Njihovo dijete, učenika 8-2 razreda u OŠ “Klokotnica”, napali su prije 17 dana vršnjaci iz razreda. Slučaj je gledalo 15 učenika, a jedan je sve snimao i objavio na društvenim mrežama.

Roditelj, koji je želio ostati anoniman, piše kako direktorica škole nije ništa poduzela da napad sankcionira te da napadač i dalje ide normalno u školu, dok žrtva od straha ne smije.

Kako nam je rekla direktorica škole Senada Džanić, danas će biti održana sjednica Nastavničkog vijeća, na kojoj će se, shodno Pravilniku o povredama discipline, postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti učenika, trajanju izrečene odgojno-disciplinske mjere, staviti tačka na nemio slučaj vršnjačkog nasilja, koji se dogodio 26. marta u dvorištu škole. 

Džanić: Nastavničko vijeće danas će donijeti odluku. Arhiv

- Toga dana, poslije završene nastave, grupa učenika 8-2 razreda naše škole, njih 17, okupila se na jednom mjestu, a jedan od učenika je tukao svoga vršnjaka iz razreda. Drugi su to gledali, a jedan od njih napad je snimao mobitelom i objavio na društvenim mrežama. Istu večer od roditelja napadnutog učenika sam obaviještena SMS porukom o tome šta se dogodilo. Već sutradan smo u kolektivu i rukovodstvu škole počeli veoma ozbiljno raditi na rasvjetljavanju slučaja, koji nas je sve iznenadio i šokirao - kaže Džanić.

Navela je da se radi o težoj povredi discipline i Nastavničko vijeće će donijeti odluku o tome. Zanimljivo je da se ovo desilo u školi koja je po vrednovanju u svojoj kategoriji najbolja u Tuzlanskom kantonu i da su učenici ove škole iz oblasti vršnjačkog nasilja u radionicama “Civitasa” osvojili prvo mjesto u općini Doboj-Istok.

- Dakle, nije istina da škola i njeni organi nisu poduzeli ništa na ovom slučaju. Poduzela je sve, mi radimo na osnovu važećeg pravilnika i vinovnici će biti kažnjeni. Učenik koji je napao vršnjaka ide u školu, a mi mu do izricanja kazne ne možemo zabraniti da pohađa nastavu, ali je pod prismotrom pedagoga. Obavijestili smo i Centar za socijalni rad, Policijsku stanicu i Pedagoški zavod - ističe Džanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.