ISTRAGA

Miloš Obradov likvidirao Damira Ostojića Šijana?

Grupa Srećka Trifkovića, osim u istrazi o ubistvu Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, meta je i u drugim istragama

Piše: A. ALJIMI

13.4.2019

Nema optužnice za zločin na Alipašinom Polju

Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića pojavljuju se i prepliću u istragama o mafijaškim likvidacijama u Republici Srpskoj.

Da se ne radi samo o pukoj grupi za krađe automobila, svjedoči i jučerašnja zvanična informacija da se Miloš Obradov (pritvoren zbog sumnje da je ubio pripadnike MUP-a, op. a.), prema saznanjima istražitelja, tereti i za likvidaciju Damira Ostojića Šijana te za pokušaj ubistva njegove nevjenčane supruge Sandre Jošić.

Povezanost zločina

Nešto ranije, zbog umiješanosti u likvidaciju Šijana, pritvoren je i Stefan Samardžija, koji se, također, povezuje s brutalnom likvidacijom sarajevskih plavaca na Alipašinom Polju.

Njih dvojica se u istrazi o ovom zločinu spominju kao dio gangsterske grupe Srećka Trifkovića, koja je krala vozila u Kantonu Sarajevo, što je rezultiralo smrću Šehovića i Vujinovića.

Sarajevski istražitelji poveznicu između Trifkovića, Obradova, Samardžije i Nedeljka Lizdeka nalaze, navodno, u SMS-u koji je među dokazima. U toj poruci Trifković kaže da su njegovi klinci ubili dvojicu policajaca te da bijeli Golf 6, koji je trebao biti ukraden, ne može biti isporučen.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske naglašavaju da se istraga o ubistvu Ostojića nastavlja, a teza da kradljivci automobila nisu skloni upotrebi oružja, pada u vodu.

Rafal ispred kuće

Ostojić je ubijen 5. septembra prošle godine u blizini svoje kuće u Banjoj Luci.

Samardžija se tereti da je ukradenom Škodom Octavijom dovezao Obradova u blizinu Ostojićeve kuće, a da je vozilo ukradeno u julu iste godine u Sarajevu.

Ovo vozilo poslije je pronađeno zapaljeno u mjestu Gornja Piskavica, nedaleko od Banje Luke.

Na vozilu su bile ukradene tablice Peugeota, koje su evidentirane u julu 2018. na autoputu Sarajevo - Zenica.

Poklapanje Samardžijinog DNK profila

Naredbom o DNK vještačenju magnetnih kartica koje su koristili vozači dva automobila prilikom ulaska na autoput, utvrđeno je da se na karticama nalaze DNK tragovi više osoba, među kojima je i Samardžijin DNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.