POSLIJE STRAVIČNE NESREĆE

Očevidac Veljko Filipović: Nisu išle brže od 60 na sat, a da je bila bankina, tragedija se ne bi dogodila

Prednjim desnim točkom udarila je u potporni zid koji se nalazi s desne strane ceste, kaže Veljko Filipović, koji se u momentu nesreće nalazio na proširenju

Piše: A. ČENGIĆ

14.4.2019

Mjesto stravične nesreće - Avaz
Mjesto stravične nesreće - Avaz
Mjesto stravične nesreće - Avaz
Mjesto stravične nesreće - Avaz
Mjesto stravične nesreće - Avaz
+9

Pedagog Merima Balkić, profesorica Lejla Sadiković, bivša direktorica Almina Ćorović i higijeničarka Mina Kadrić, uposlenice Osnovne škole „Kovačići“, prekjučer su u stravičnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu Sarajevo - Pale u mjestu Čeljigovići, sletjevši u Miljacku, izgubile živote. Nezapamćena tragedija potresla je ne samo Kanton Sarajevo nego i čitavu BiH. 

Mokra cesta 

Peugeot 207 kojim je upravljala Balkić oko 13 sati sletio je u provaliju duboku skoro 200 metara.

U tom momentu slučajno se na proširenju zadesio Veljko Filipović. Kako je jučer ispričao za „Avaz“, padala je kiša, a cesta je bila mokra.

- Nisu vozile brže od 60 na sat. Međutim, cesta je bila mokra, vidio sam da je žena počela da koči, ali je izgubila kontrolu nad vozilom. Prednjim desnim točkom udarila je u potporni zid koji se nalazi s desne strane ceste – priča Filipović, duboko potresen nesrećom kojoj je svjedočio.

Kaže da su se potom okrenule na cesti i bočno proletjele u provaliju. Potrčao je prema njima, ali uskoro mu je automobil nestao iz vidokruga.

Tuga ogromna

U nevjerici, počeo je da maše rukama. U tom trenutku zaustavio se momak koji je pozvao policiju. Nedugo zatim stigli su i policajci, pripadnici gorskih službi spašavanja Jahorina i Foča, vatrogasci...

- Tuga ogromna. Pa pogledajte, da su samo koji metar niže proklizale, udarile bi u stijenu ili malo više gdje je šljunak. Baš na ovom mjestu gdje su one proletjele je rupa. Da je, bogdo, bila bankina, tragedija se ne bi dogodila – govori Filipović.

Dvije žene ispale su iz vozila, druge dvije ostale zaglavljene u automobilu 


Izvlačenje tijela trajalo do kasnih poslijepodnevnih sati

Do tijela nesretnih žena i automobila bilo je izuzetno teško doći. Teren klizav i blatnjav zbog kiše koja je padala od jutra. Skoro sat su se ekipe pokušavale probiti do rijeke, a oko 15.30 u pomoć su pozvane i ekipe GSS-a sarajevske općine Novi Grad.  

Jedan od spasilaca koji je bio na licu mjesta rekao nam je da u 20 godina, koliko se bavi ovim poslom, nije vidio strašniji prizor.

- Kako bismo prišli tijelima, spuštali smo se užetom od 100 metara do korita rijeke. Ekipe GSS-a Jahorina i Foča uočile su dva tijela. Dvije žene, dok se auto prevrtao niz liticu, ispale su iz vozila i ostale zaglavljene između drveća. Da bi im se prišlo, morali smo motornim pilama sjeći grane – svjedoči za naš list ovaj spasilac.

Druge dvije žene su ostale zaglavljene u automobilu, bile su vezane. Jedna je ostala zaglavljena na prednjem, druga na zadnjem sjedištu.

I ronioci koji su stigli na mjesto nesreće odmah su krenuli u potragu. Kako je padao mrak, voda je bila sve hladnija, a vodotok je porastao za 20 centimetara, što je još više otežavalo izvlačenje tijela. Oko 18 sati izvukli su posljednje tijelo, a sajlama i traktorom oko 19 sati i automobil.

U provaliji dubokoj oko 200 metara i jučer su se nazirali dijelovi automobila, a vidljive su i polomljene grane koje, nažalost, nisu uspjele zadržati automobil.

PORTPAROL Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović kazala nam je jučer kako će nakon završene obdukcije tijela stradalih žena i vještačenja vozila policija moći saopćiti više informacija o uzroku nesreće. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.