SARAJEVO

Policajac naplaćivao lažne takse na Ilidži

Mulalić je pribavio sebi nezakonitu korist od najmanje 1.410 KM, a među oštećenima su i njegove kolege

Općinski sud u Sarajevu: Tereti se za zloupotrebu položaja ili ovlasti

A. Ka.

17.4.2019

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Nijaza Mulalića, višeg samostalnog referenta u Policijskoj stanici Ilidža, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Prema navodima iz optužnice, Mulalić je od marta 2018. do početka februara 2019. godine od 23 podnosioca zahtjeva u postupku izdavanja odobrenja za nabavljanje i nošenje oružja tražio i uzimao novac ili administrativne takse u određenoj novčanoj protuvrijednosti za radnje koje se obavljaju po službenoj dužnosti i ne podliježu obavezi plaćanja.

Na taj način pribavio je sebi nezakonitu korist od najmanje 1.410 KM.

Mulalić je po 150 maraka naplaćivao nepostojeće takse za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, a među oštećenima je bilo i policajaca. Njegove malverzacije otkrivene su sasvim slučajno. Kandidati za dozvole imaju i praktične vježbe sigurnosti rukovanja oružjem, gdje su međusobno razgovarali. 

Tokom jedne od vježbi kandidati koji su došli iz različitih općina i čije su podatke obrađivali policajci iz različitih policijskih uprava razgovarali su o navodnim taksama.

Novac su spominjali samo oni koji su dolazili s područja općine Ilidža. Ubrzo su shvatili da su samo oni i nasamareni. Mnogi od njih pozivali su osumnjičenog Mulalića i tražili su novac nazad. 

On je nastavio uvjeravati da su im takse potrebne u drugoj fazi postupka izdavanja dozvole i da im neće vratiti novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.