NARKODILER

Ekskluzivni dokumenti peruanske policije o uhapšenom vođi Grupe Amerika pod tajnim imenom "Lastavica"

Telegraf.rs

21.4.2019

Zoran Jakšić. Foto: Poder Judical del Peru

Ekskluzivni dokumenti peruanske specijalne policije o uhapšenom vođi Grupe Amerika Zoranom Jakšićem (57) pod tajnim imenom "Lastavica" otkriveni su ovih dana i pokazuju kako je ovaj Srbin organizirao šverc više tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Kako se navodi u izvještaju, specijalna jedinica peruanske policije za borbu protiv trgovine nakotika DIRANDRO dobila je dojavu da je u novembru 2015. u glavni grad Perua, Limu, stigla sumnjiva osoba, sa ponudom lokalnim narko-bandama da će da finansira i krijumčari na tone kilograma kokaina visoke čistoće na prekookeanskim brodovima i da mu treba grupa saradnika s kojima bi to mogao da organizira, prenosi Telegraf.rs.

Operativnim radom tada se došlo do prvih informacija da je u pitanju državljanin Bosne i Hercegovine Zoran Jakšić, koji je i ranije bio poznat lokalnoj policiji. U međuvremenu, zahvaljajući međunarodnoj saradnji u borbi protiv šverca narkotika, perualna policija otkriva da Jakšić koji je boravio u Južnoj Americi više godina, ima 30 lažnih identiteta, među kojima je bilo i ime Nikola Marjanović (pasoš koji je prilikom hapšenja imao Zoran Jakšić, prim. aut), da nije državljanin Bosne i Hercegovine, već da je rodom iz Zrenjanina.

Paralelno sa istragom policije, Jakšić u Limi, prema podacima koji su nedavno ispalivali, bira dvojicu lokalnih kriminalaca pod nadimcima Anđeo i Zvuk, koji treba da oforme narko-bandu koja će od plantaža u unutrašnjosti Peruu do određenih luka na Atlantskom okeanu organizirati transport kokaina.

Centar za koordinaciju bio je u Limi, dok su dva mjesta u unutrašnjosti zemlje - Vraem i Pičiz-Palkaz bili centri za proizvodnju kokaina odakle se droga drumskim i vazdušnim putem prebacivala do pomorskih luka.

Policija je otkrila da je za prenos kokaina na prekookeanske brodove, Jakšić uposlio bračni par Danila i Karmen Pantoju koji su bili veza sa glavnim inostranim partnerom koji bio preuzeo drogu kad stigne do obala Evrope.

Kako se navodi u izvještaju peruanske policije, dvojica kriminalaca pod nadimcima Anđeo i Zvuk, oformili su u unutrašnjosti Perua, takozvani porodični klan koji bi osiguravao i pratio put kokaina unutar Perua. Izabrali su trojicu braće porodice Rohas - Fidela, Beta i Emilija, dok im je u pronalasku mula pomagala sestra Faustina.

U samom vrhu piramide, pored pomenitih osoba, Jakšić je imao i nekolicinu Peruanaca koji su strancima "oglašavali" da je droga spremna za isporuku, kao i osobu koja je bila zadužena za prenos novca od isporučenog kokaina.

Od aprila 2016. Jakšić, kako bi bio što manje uočljiv agentima peruanske policije, odlazi u mesto Tumbes na granici sa Ekvadorom. To mjesto je izabrao i kako bi lakše pobjegao ukoliko krene akcija hapšenja. Međutim, tu ga je i hapšenje zateklo. Nije stigao da pobjegne u susjedni Ekvador.

Peruanska policija došla je do dokumenata koji su joj pomogli da bude otkriveno i zaplijenjeno 854 kilograma kokaina.

- Poslije njegovog pada, obavještajci su uspjeli da uđu u trag i pohapse sve saradnike ove zloglasne kriminalne organizacije. Utvrđeno je i da je klan vrlo dobro prikrivao tragove, pa je tako Zoran Jakšić za razgovore uvijek koristio telefonske govornice, a ne mobilni telefon. Osim toga, nikada nije imao stalnu adresu, već je uvijek boravio u hotelima.

Dok je boravio u pritvoru Jakšić je organizirao i sastanke sa „saradnicima“ koji još nisu uhapšeni. Poslije susreta, koji je bio dogovoren sa policijom, u njegovoj ćeliji pronađeni su pisani tragovi kriminalnih djela, zahvaljujući kojima je policija zadala konačni udarac Jakšićevoj narko-bandi.

U dokumentima se navodi da je vođa Grupe Amerika prilikom hapšenja pokušao da proturi lažna dokumenta na ime Lens Korona, međutim, ubrzo je utvrđeno da je riječ o zloglasnom srpskom kriminalcu za kojim je tragalo šest država.

Potjernice su raspisale Njemačka, Grčka, Argentina, Australija, SAD, kao i Bosna i Hercegovina. Godinama je uspješno, s lažnim imenima i pasošima, putovao po Americi i Karibima, a kako ne bi bio otkriven, često je mijenjao i lični opis.

Budući da je riječ o opasnom kriminalcu, Jakšića su u pritvor sproveli pripadnici policije naoružani dugim cijevima, a u akciji hapšenja učestvovala je i američka DEA. Zbog opasnosti da bi mogao da pokuša da pobjegne tokom transporta, Zrenjaninac je bio okovan lancima.

Policija je hapšenje, kao i sprovođenje, po uobičajenoj proceduri, snimala kamerama. Interesantan je snimak na kojem se vidi kako Zoran Jakšić hoda glave pognute gotovo do koljena, kako mu se ne bi vidjelo lice. Policajci su pokušavali da ga isprave, ali on se tokom sprovođenja uspješno opirao tome.

Jakšić je pred peruanskim sudom u Limi 2017. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju djeluje još od devedesetih godina. Sudsko vijeće je konkretno Jakšića osudilo za zločin šverca nakotika počinjen protiv peruanske države, a pored zatvorske kazne, morat će da plati i novčanu kaznu.

U obrazloženju presude, sudije su navele da postoji dovoljno dokaza za krivicu optuženog, kao što je zaplijenjena droga i veze sa kriminalnim organizacijama. Jakšić se inače u Peruu predstavljao kao izvođač građevinskih radova, sa platom od 3.000 dolara, koji je navodno u Peruu na odmoru.

Vođa kraka Grupe Amerika pokušao je ove godine, u februaru da pobjegne iz zatvora, kroz bolnicu glumeći bolesnika, ali su zatvorski čuvari osujetili njegov plan.

Jakšić je prije dve godine lično platio i organizirao da njegova desna ruka Horhe Medina Gavilan iz zatvora u Peru pobjegne uz pomoć dvojice policajaca u kamionu koji je iz zatvora iznosio smeće. Medina je pristao da bude jedan od glavnih svjedoka u procesu protiv Jakšića. Medina je prije svjedočenja pobjegao, pa se vjeruje da je Jakšić finansirao ovaj bijeg. Jakšić je poslije prebačen u samicu. Onemogućeni su mu svi kontakti s drugim osobama. Povećan je broj stražara koji se brinu o njegovoj sigurnosti.

I dalje je u zatvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.