ŠOKANTNO

Mladić nehotice aktivirao ’zolju’ i ostao bez lijeve šake

Tridesetogodišnjak došao iz Njemačke da u rodnom mjestu provede Uskrs sa porodicom

Mladić hitno prevezen u mostarsku bolnicu gdje je odmah operiran. Ilustracija

Piše: M. SMAJKIĆ

22.4.2019

Tridesetogodišnji A. B. teško je povrijeđen u eksploziji koja se u subotu u 17 sati dogodila u pomoćnom objektu njegove porodične kuće u Dubravi kod Gruda.

Kako nam je jučer potvrđeno u Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona, nakon uviđaja, koji su pripadnici Policijske uprave Grude obavili pod nadzorom dežurnog tužioca Borislava Čuljka, mladić je nehotice aktivirao ručni raketni bacač “zolju”.

Hitno operiran

Usljed stravične eksplozije, mladiću je raznesena lijeva šaka. Teške povrede zadobio je i u predjelu lijeve noge.

Ekipa Doma zdravlja Grude zbrinula ga je odmah nakon eksplozije i odvezla do Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, gdje je hitno operisan.

Kako nam je rečeno, izvan je životne opasnosti, ali mu šaka, nažalost, usljed teških povreda, nije mogla biti spašena.

Ovaj događaj šokirao je Gruđane. Kako nam je rečeno, ovaj mladić već neko vrijeme živi i radi u Njemačkoj, a u rodni kraj došao je kako bi sa porodicom proveo Uskrs.

Tražio stvari

Dan uoči blagdana, u ostavi uz kuću tražio je neke stvari i, kako nam je potvrdio Čuljak, nije znao da se tu nalazi “zolja”, zaostala iz rata.

Dok je preturao po stvarima, jednostavno ju je aktivirao, a snažna detonacija odjeknula je ovim mjestom. Vozilo Caddy koje je bilo parkirano ispred ostave spasilo je djecu koja su se igrala u neposrednoj blizini automobila

Usljed  detonacije izbijeni su zid i i vrata ostave, a projektil je oštetio i Caddy, koji je bio parkiran ispred ostave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.