AVAZOVA PATROLA

Pogledajte kako pijani vozači pokušavaju nasamariti i izbjeći policiju

Jedna od mirnijih općina u bh. prijestonici, u šta se uvjerila i ekipa “Dnevnog avaza”

Piše: A. KAPO

22.4.2019

Vogošća je u posljednje vrijeme jedna od mirnijih općina u bh. prijestonici, u šta se uvjerila i ekipa “Dnevnog avaza” koja je u noći sa subote na nedjelju boravila sa “crnim uniformama” Sedme policijske uprave – Policijske stanice Vogošća. U sklopu spomenute uprave nalazi se i Policijska stanica Ilijaš.

Preventivne aktivnosti

Policajci Adnan Bejtović, Mirsad Ćemernica i Belmin Parić kažu nam da je mnogo življe i turbulentnije upravo u Ilijašu, ali su im ruke svezane, jer je njihova nadležnost općina Vogošća. Šef smjene Muamer Trnka do našeg dolaska nije podigao slušalicu telefona, dok smo na vezi slušali dojavu o tuči i gledali brzi prolazak Hitne pomoći pod rotacijama...

Istina, ne tako davno vogošćanski policajci muku su mučili sa priromanima koji su palili vozila, s razbojnicima koji su pljačkali benzinske pumpe i s “duhanskom mafijom”, koja je upadala u prodavnice i odnosila cigarete. Za današnju situaciju velike zasluge pripadaju upravo našim domaćinama, koji su s kolegama uhvatili prijestupnike, ali i redovnim preventivnim aktivnostima.

Iako smo patrolirali od naselja Kobilja Glava pa sve do Semizovca, dokle je i nadležnost Policijske stanice Vogošća, naši domaćini nisu imali posla. Na jednoj benzinskoj pumpi u zamagljenom vozilu zatekli smo trojicu mladića. To je bio dovoljan razlog da se izvrši detaljna kontrola i pretres, ali sve je bilo uredno.

Obilazili smo zabačena mjesta, kao što su Krivoglavci, mnogi parkinzi, industrijska zona kod Unisa, mjesta gdje se nerijetko okupljaju konzumenti narkotika, ali nikoga nismo zatekli. Na ulazu u Vogošću policajci su postavili punkt za zaustavljanje. Češljala su se vozila i osobe... Jedan mladi vozač, koji je gumom za žvakanje pokušao otkloniti miris alkohola, podvrgnut je alkotestu. Epilog – prekršajni nalog i isključenje iz saobraćaja.

- Na razne načine pokušavaju da nas prevare, ali smo dovoljno iskusni, kao i kolege, da prepoznamo osobu koja je pijana – raportiraju policajci.

Detaljan pregled na benzinskoj pumpi

Služe se svim

Da se vozači služe svim i svačim da izbjegnu sankcije policije, ubrzo smo se i sami uvjerili. Na proširenju kilometar od punkta policajcima je zapelo za oko da iz jednog vozila ulaze i izlaze osobe. Sporno vozilo dolazilo je ususret i policajci su posumnjali da je pijani vozač sjeo nazad, a za volan njegov prijatelj.

- Vozači misle da su pametni (smijeh op. a). Opet, bolje je da vozi osoba koja nije pijana – govore policajci.

To nije bio jedini slučaj. Jedan vozač je, ugledavši policiju, skrenuo u obližnju ulicu, ali je i za njim otišla patrola...

Češljanje unutrašnjosti automobila

Prostitutke rade po lijepom vremenu

Na vogošćanskoj petlji i uključenju za autoput često se mogu vidjeti i “prodavačice ljubavi”. Za vrijeme našeg patroliranja nisu ordinirale...

- One rade isključivo po danu i lijepom vremenu (smijeh, op. a.). Bude svega – pričaju nam kroz osmijeh policajci.

Nove prostorije

Policijska stanica Vogošća jedna je od rijetkih koja trenutno egzistira u novim prostorijama zgrade koja je napravljena prije nekoliko godina. U stanici se nalazi i videonadzor, koji prate najmodernije kamere, koje su pozicionirane na frekventnim mjestima u Vogošći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.