SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Seferovićima, odbrana se protivi

Piše: B. C.

23.4.2019

Sjednica u Vrhovnom sudu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine danas je održana sjednica na kojoj je razmatrana žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović koju je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu 16. jula 2018. godine.

Odluka će biti donesena u dijelu koji će biti zatvoren za javnost.

Ljubi i Bekriji Seferović sudilo se za saobraćajnu nesreću i sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

Kantonalni sud u presudi je utvrdio da nema dokaza koji ukazuju da je došlo do saobraćajne nesreće u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kada je Dženan Memić zadobio povrede opasne po život. Preminuo je 15. februara 2016. godine u KCUS-u.

Federalnog tužioca Vladu Miškovića, koji je zatražio da se presuda Kantonalnog suda u Sarajevu ukine kao neutemeljena i pravno nemušta, po završetku sjednice publika u sudnici Vrhovnog suda brutalno je izvrijeđala uz psovke i "spominjanje majke i djece".

Do većeg incidenta nije došlo jer su reagirali pripadnici Sudske policije ispraznivši sudnicu, a tužilac je prostoriju napustio u pratnji pripadnika Sudske policije.

Još tokom njegovog izlaganja na sjednici, jedan muškarac srednjih godina je doviknuo: „'ajd' sjedi, ja ti kažem da sjedneš.“.

Nakon što je muškarac iz publike ovo ponovio, reagirao je predsjedavajući Vijeća Vrhovnog suda sudija Slavko Marić.

- Nikakav pritisak da se dobacuje na sjednici neće utjecati na sud - kazao je sudija Marić.

Inače tokom svog izlaganja tužilac Mišković je ponovio da Tužilaštvo Kantona Sarajevo traži da se oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferović ukine te predmet vrati Kantonalnom sudu na ponovno suđenje.

On je istakao da u toku svoje 40-godišnje karijere u pravosuđu nije doživio da Sud ne prihvati tri priznanja optuženog Ljube Seferovića, koji je, kako je naveo u MUP-u, Tužilaštvu i na rekonstrukciji događaja jasno opisao šta se dešavalo, ko se s kim svađao i kakve je prepravke vršio na kombiju T4. Obrazloženje Suda je, kazao je Mišković, to da priznanja nisu u saglasnosti sa ostalim dokazima.

- Jasno mi je da se presuda ne može donijeti samo na osnovu priznanja optuženog, ali ako i drugi dokazi ukazuju na to onda je to odrađeno površno i neodgovorno - kazao je Mišković.

On je nakon toga detaljno obrazložio svjedočenja i nalaze vještaka kojima Sud nije poklonio vjeru, a koji, prema Tužilaštvu, potkrepljuju Ljubino priznanje. Među njima je i svjedočenje Ane Rizvanović, kojoj je Ljubina supruga Vasvija Sejdović ispričala da je Ljubo pijan i da je udario pješake, ali da o tome nikome ne govori. Tužilac je ukazao i na nalaz kojim je potvrđeno da je Alisa Mutap imala potres mozga zbog čega ima amneziju i ničeg se ne sjeća.

Branilac Ljube i Bekrije Seferovića, advokat Rusmir Karkin, na sjednici je zatražio da se žalba Tužilaštva odbije i potvrdi oslobađajuća presuda Seferovićima, tvrdeći da je teorija koju su pružili nemoguća.

- Činjenični opis je neodrživ i nema podlogu. Tužilac je danas iznio niz argumenata koji su izvučeni iz konteksta. Kada pogledate snimke sa rekonstrukcije, vidjet ćete kakav je odnos imao Ljubo Seferović i na koji način su ga navodili da da odgovore koji tužiocu odgovaraju. Vasvija je čak govorila da je osoba u bijeloj jakni metalnom šipkom udarila Dženana. Nijedno svjedočenje ni vještačenje nije dokazalo da je vozilo Ljube Seferovića bilo na licu mjesta u vrijeme krivičnog djela - kazao je Karkin.

Po završetku sjednice ispred zgrade Vrhovnog suda, otac nastradalog mladića Muriz Memić najavio je nove proteste. Advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić, rekao je da je tužilac iznio laži te da porodica dobro zna da je Dženan Memić ubijen i da znaju i ko je ubica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.