VRHOVNI SUD FBiH Žalbe na presudu Elviri Mujačić

Supruga polila benzinom i zapalila

U ponovljenom postupku Mujačić dobila 12 godina zatvora

E. Sk. - Dž. P.

Optužena Mujačić u sudnici


racije Bosne i Hercegovine održana je sjednica po žalbama na presudu Kantonalnog suda u Tuzli prema kojoj je Elvira Mujačić (36) iz Donje Orahovice kod Gračanice osuđena na 12 godina zatvora zato što je supruga Damira (42) polila benzinom i zapalila. Odluka još nije donesena.

Krivično djelo

Kantonalni sud u Tuzli u julu 2016. Mujačić je osudio na godinu zatvora zbog krivičnog djela ubistva iz nehata. Na tu presudu je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH, koji je ukinuo presudu i predmet vratio u Kantonalni sud.

  • Kuća porodice Mujačić ispred koje se dogodio zločin

    Kuća porodice Mujačić ispred koje se dogodio zločin


U ponovljenom postupku Mujačić je dobila 12 godina zatvora, ali sada za krivično djelo ubistva. Od 9. novembra 2018. ona se nalazi u pritvoru Kaznenopopravnog zavoda Tuzla.

Mujačić se tereti da je 18. septembra 2015. polila benzinom, a potom zapalila supruga Damira, koji je zbog opekotina drugog i trećeg stepena podlegao osam dana kasnije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Često pio

Na suđenju su iskaze dali brojni svjedoci, među njima i Almasa Mujačić, kćerka Damira i Elvire, koja je navela da su njeni roditelji bili u dobrim odnosima.  Almasa je rekla da je njen otac radio u Kuvajtu 11 godina te da su oni konstantno s njim bili u kontaktu putem Skype. 

 Damir se iz Kuvajta vratio početkom 2015., a kako je sve češće pio, porodica se brinula za njegovo zdravstveno stanje zato što je bio srčani bolesnik.

Potresno svjedočenje kćerke

Kobnog dana Almasa je zajedno s maloljetnim bratom spavala u porodičnoj kući kada je čula vrisku u dvorištu. Izašla je i vidjela oca kako leži na travi te je čula da joj majka govori da ga mora odvesti u Hitnu pomoć u Gračanici, jer se, kako je navela tokom svjedočenja, otac zapalio. Na suđenju je rekla još da je opekotine imala i njena majka Elvira te da je oca, nakon hospitalizacije, posjećivala dva puta dnevno sve dok nije umro.

NA VRH

Podijeli članak na