KPZ ZENICA

Kuharu Mizdraku tri godine, Đajiću šest mjeseci zatvora

Suđenje pekaru Namiru Brki još u toku

KPZ Zenica

D. PAŠALIĆ

28.4.2019

Nezapamćen slučaj krađe brašna, lažiranja stanja i potrošnje robe, pokušaja uništavanja dokaza u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica dobiva svoj epilog. 

Naime, Tihomir Mizdrak, kuhar u KPZ-u Zenica, prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Zenici proglašen je krivim za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a Vladimir Đajić za krivično djelo prikrivanje. 

Suđenje Namiru Brki, pekaru iz KPZ-a, još je u toku, a tereti se za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Naime, Mizdrak je prvostepenom presudom uvjetno osuđen na tri godine zatvora, a kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od godinu od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo. Vladimr Đajić osuđen je na šest mjeseci zatvora, također uvjetno, s rokom kušnje od godinu.

Podsjetimo, u junu prošle godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali su u zenički KPZ te uhapsili tri osobe zbog sumnji u malverzacije s nabavkama brašna za potrebe ishrane u zatvoru.

Pekaru Brki, koji je vodio evidenciju robe, na teret je stavljeno da je svakog mjeseca udvostručavao potrebe zatvora. Razliku je prisvajao, a onda je, najvjerovatnije, preprodavao. Sve to radio je u dosluhu s kolegom Mizdrakom, koji ga je prikrivao. 

Prema navodima iz presude, Mizdrak je 31. maja prošle godine, u namjeri sprečavanja dokazivanja, a prema ranijem dogovoru s Brkom, dok je on bio odsutan s posla, iz njegove kancelarije uzeo dokumentaciju te iz knjige mjesečnog izvještaja za proizvodnju hljeba i drugih pekarskih proizvoda iskinuo listove za april i maj 2018. 

Kao posljedica malverzacija s brašnom KPZ-u Zenica nanesena je šteta u iznosu od 14.358 KM.

Podsjetimo, radnike je u ilegalnim radnjama uhvatio upravo Redžo Kahrić, direktor KPZ-a Zenica, a potom je cijeli slučaj prijavio Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona i SIPA-i, nakon čega je uslijedilo njihovo hapšenje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.