CRNOGORSKA MAFIJA

Rat do istrebljenja "škaljarskog" i "kavačkog klana" drma Balkan

Profesionalne ubice ne ostavljaju mnogo tragova pa su istražiteljima vezane ruke

A. KAPO - Dž. PORAČANIN

5.5.2019

Više od 30 ubijenih kriminalaca, na desetine ranjenih, bezbroj bombaških napada i likvidacija, epilog je višegodišnjeg rata do istrebljenja između zloglasnih crnogorskih klanova – „škaljarskog“ i „kavačkog“. Mnogi će se složiti da se radi o trenutno dvije najmoćnije kriminalne organizacije, ne samo u susjednoj Crnoj Gori, već i na Balkanu.

Ko su članovi „škaljarskog“ i „kavačkog klana“

„Škaljarski klan“ ime je dobio po kotorskom naselju Škaljari u Crnoj Gori. Vođom "škaljaraca" smatraju se Jovan Vukotić (pritvoren), njegov brat Igor Vukotić i Igor Dedović (u bijegu). Od nastanka klana bave se švercom droge, što im je primarna i ujedno najunosnija djelatnost kojom finansiraju sve druge aktivnosti, pa i rat s „kavačkim klanom“.

Crnogorske sigurnosne službe dovode ih u vezu i s otimanjem firmi, poslovnih prostora, kafića... Koliko su moćni najbolje govori podatak da su „udarali“ i na vlasnike objekata koji su bliski osuđenom Darku Šariću, nekrunisanom balkanskom kralju kokaina.

S druge strane, „kavački klan“ nazvan je po kotorskom naselju Kavač u Crnoj Gori. Vođama su označeni Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer i Igor Božović. Bave se različitim kriminalnim radnjama, od prodaje droge, zelenašenja, krađe vozila i oružja pa do svirepih ubistava.

Klanovi su enigma i evropskim policijskim agencijama ako se uzme u obzir da egzistiraju u gradiću Kotor koji broji jedva 5.000 stanovnika. Mnogi se pitaju kako su iz tako malog mjesta ponikle dvije tako jake kriminalne organizacije? Tako ih mnogi upoređuju s bosovima iz malih mjesta u Italiji, gdje su također stasale neke od najjačih mafija.

Kako je sve počelo?

Škaljarska i kavačka grupa godinama je djelovala u sklopu moćnog kotorskog klana, koji je imao jake veze s narkokartelima iz Južne Amerike.

S druge strane, neki stručnjaci su mišljenja da nikada nisu djelovali zajedno, ali da su imali „prijateljske i poslovne odnose“. Drugim riječima, sarađivali su i nisu smetali jedni drugima. Bilo kako bilo, njihov korektan odnos pukao je kao staklo na dva dijela 2014. godine, kada je iz luke u Valensiji misteriozno nestalo 300 kilograma kokaina, vlasništvo „kavačkog klana“.

Radilo se o najčistijem kokainu, sakrivenom u jednom stanu u Valensiji. Droga im je stigla preko tamošnje luke, sakrivena među sanducima s bananama, poslanih iz Južne Amerike.

Interesantno je da se droga nalazila u samom centru Valensije, svega kilometar od policijske stanice. Informacija o tovaru, vrijednom tridesetak miliona eura, dospjela je i do Škaljaraca, koji organiziraju krađu kokaina. Od tada je počela serija likvidacija, koja i danas drma Balkan.

Zločini s potpisom mafije

Zabrinjavajuće je da je u brutalnim napadima nerijetko bilo i kolateralnih žrtava. Zajedničko za sve zločine je što imaju potpis mafije, a profesionalne ubice ne ostavljaju tragove. Istražiteljima su vezane ruke pa je većina ubistava i danas nerasvijetljena. Rat se prvo prenio u Srbiju, prvenstveno u Beograd, a potom je na mala vrata ušao i u BiH, gdje kriminalci traže spas bježeći od naloga smrti.

Ubistva, kojima se i dalje ne nazire kraj, sve su brutalnija i dešavaju se čak usred dana i naočigled građana.

Analiza sigurnosnih službi

Sigurnosne službe pravile su analize klanova, kako bi im stale ukraj. Utvrđeno je da vođe klanova uvijek imaju ljude, odnosno vojnike i tjelohranitelje koji će, uz dobru nagradu, preuzeti odgovornost i krivicu na sebe, posebno kada je oružje u pitanju, pa čak i droga. Vođe teško padaju, jer ne prljaju ruke. Prema nepisanom pravilu, za likvidacije konkurencije angažiraju profesionalne ubice.

Da bi se došlo do naručioca, treba uhapsiti egzekutora. Međutim, profesionalni ubica za sobom ne ostavlja tragove pa su tako istražitelji u začaranom krugu. U brutalnim obračunima koriste sve što im dođe pod ruku - eksploziv, bombe, automatske puške, pištolje s prigušivačima, snajpere...

Vukotić: Ubijen 20. aprila

Otac vođa „škaljarskog klana“ platio glavom

Veselin Vesko Vukotić (57), otac Igora i Jovice Vukotića, koji zajedno s Igorom Dedovićem važe za vođe „škaljarskog klana“, ubijen je 20. aprila u Kotoru. 

S obzirom na način na koji je zločin počinjen, sve ukazuje da se radi o profesionalnom ubistvu, koje je detaljno isplanirano, a tome u prilog govori i podatak da ubica nije ostavio tragove.

Crnogorska policija objavila je da je Veselin Vukotić bio prisutan kada je pucano na Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa suparničkog „kavačkog klana“ Radoja Zvicera. Za ovo djelo je osumnjičen sin Veselina Vukotića Jovan, koji je Audijem prepriječio put Tamari koja je bila u autu s maloljetnom kćerkom i zapucao. Tako se sumnja da je upravo zbog ovoga Jovanov otac Veselin Vukotić platio glavom.

Drugi pravac istrage ide prema osveti zbog ubistva pripadnika „kavačkog klana“ Vladimira Roganovića u Beču.

Roganović: Likvidiran u Beču

Sigurnosne službe navode da je Vladimir Roganović bio visokopozicionirani član „kavačkog klana“. On je ubijen desetak dana po izlasku iz zatvora i to dok se nalazio u Beču. Sumnja se da je njegovo ubistvo izazvalo gnjev kod Kavčana, koji su odlučili da se Škaljarcima osvete na najbrutalniji mogući način - ubistvom Veselina Vukotića, oca njihovih vođa.

Škaljarci: Braća Vukotić i Dedović


Dedović i Vukotić

Vukotićeve sinove Jovana i Igora zajedno s Igorom Dedovićem sigurnosne službe označile su kao vođe „škaljarskog klana“. Igor je navodno u bijegu, dok se Jovan nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji, nakon što je prošle godine uhapšen u turskom ljetovalištu s falsificiranim pasošem. Policija Crne Gore braću Vukotić traži zbog pokušaja ubistva dvojice pripadnika „kavačkog klana“, Miloša Ra donjića i Vojina Stupara, a Igora traže i zbog postupka koji se vodi zbog pokušaja likvidacije policijskih funkcionera. 

Vukotići preživjeli brutalne napade

Braća Vukotić nekoliko puta bila su meta napada u Kotoru i Beogradu. Još 2008. godine, na priobalnom putu u Dobroti kod šanka “Malibu”, na Jovanov BMV ispaljeno je nekoliko hitaca iz automatskog oružja. Na kuću Jovičinog i Igorovog oca u avgustu 2013. godine bačena je kašikara, a u eksploziji niko nije povrijeđen, mada je oštećeno nekoliko parkiranih vozila.

Ljubavne veze Vukotića

Osim po ratu između Škaljaraca i Kavčana, o Jovanu Vukotiću u medijima se mnogo pisalo zbog veze s beogradskom manekenkom Dejanom Živković, inače kćerkom Radomira Živkovića, bivšeg ambasadora Srbije u Kongu. 

Vukotićevih fotografija u javnosti je veoma malo, a na svojim profilima na društvenim mrežama manekenka je postavljala njihove zajedničke fotografije, doduše Jovanovo lice je uvijek bilo zamagljeno.

„Kavački klan“: Kašćelan, Zvicer i Božović


Radoje Zvicer: Nekad i sad

Slobodan Kašćelan (55) je označen kao vođa „kavačkog klana“.

Široj javnosti postao je poznat nakon neuspjelog atentata u ljeto 2016. godine u Novom Sadu. On je nakon pokušaja atentata navodno obećao da će izbrisati sa zemlje sve Škaljarce.

Kašćelan se povezivao s pokušajem ubistva, stvaranja kriminalne organizacije, zelenaštva, dilanja droge, davanja mita, pranja novca, korištenja lažnih identiteta, zbog čega je crnogorska policija sarađivala s policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Portugala, Španije i Kosova.

Osim njega, kao jedan od vođa klana spominje se i Radoje Zvicer. On se, navodno, krije pod lažnim imenom i s lažnom ličnom kartom na ime Josipa Babića, državljanina Bosne i Hercegovine.


Slobodan Kašćelan

Zvicer je jedno vrijeme boravio u Prištini, odakle je, koristeći lažne dokumente, putovao u Istanbul, Beč i Cirih, a iako se policija nadala da će biti uhapšen u akciji koju su pripremali desetak dana, Zvicer je neposredno pred hapšenje uspio napustiti mjesto na kome je povremeno boravio. Zvicer je u septembru lociran u Njemačkoj i navodno je pitanje dana kada će biti uhapšen. Za sada, on se i dalje nalazi na slobodi.

Kao član „kavačkog klana“ navodi se i Igor Božović, desna ruka Slobodana Kašćelana. Nakon što je pušten iz podgoričkog zatvora, gdje je bio zbog šverca kokaina iz Južne Amerike, izbjegao je istragu u drugim predmetima i pobjegao iz Crne Gore.


Igor Božović

Enormna imovina Crnogoraca

Vođe „škaljarskog“ i „kavačkog klana“ u Crnoj Gori posjeduju nekretnine od ukupno 50.000 kvadrata. Prema podacima Uprave za nekretnine, Igor Vukotić i Igor Dedović, koji važe za vođe „škaljarskog klana“, posjeduju imovinu površine 28.973 kvadratna metra.

S druge strane, njima suprotstavljene vođe „kavačkog klana“ Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer i Igor Božović vode se kao vlasnici ukupno 21.495 kvadrata. Najviše imovine ipak imaju Igor Vukotić i Slobodan Kašćelan.

Rožajac prije likvidacije u Španiji boravio u Sarajevu 


Zijad sa suprugom boravio u Španiji kao turista

Zijad Nurković (24) iz Rožaja ubijen je prije nekoliko dana u Španiji. Na njega je ubica pucao u španskom mjestu u blizini Malage dok je bio u vozilu sa suprugom Vasilisom Nurković i kćerkom. Prije likvidacije s porodicom je boravio u Sarajevu.

Nurković je boravio u Španiji kao turista. Ranjen je 18. aprila u glavu i bio je u komi do petka, priključen na aparate, ali ljekari nisu uspjeli da se izbore za njegov život. Španske vlasti pokušavaju da dođu do ubice i razjasne pod kojim okolnostima se dogodila likvidacija, kao i motiv zločina. Nurković je poznat policiji i važio je za bliskog saradnika Alana Kožara, koji slovi za čovjeka od povjerenja vođe „zemunskog klana“ Luke Bojovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.