KRIMINAL

Narudžba kokaina preko aplikacije: Kako su kriminalci iz Srbije, Albanije i Hrvatske osmislili brzu dostavu droge

U crnoj statistici koju su iznijeli britanski analitičari govori se o sve jačem utjecaju balkanskih narko-bosova

Ilustracija

Avaz.ba

3.5.2019

Da su ovdašnji trgovci drogom, najčešće kokainom, napravili tehnološki iskorak u svom poslovanju, govori podatak da je danas nedozvoljeni bijeli prah moguće naručiti posredstvom aplikacije koju su, kako su objelodanile britanske organizacije a prenijeli hrvatski mediji, napravili Srbi, Albanci i Hrvati. 

Mreža trgovinom narkotika, posebno kokainom, velikom brzinom se širi i usavršava sa godinama, sa čim kokain ali i druge droge porijeklom iz Latinske Amerike postaju lako dostupne trgovcima i konzumentima u Evropi. O tome svjedoče i brojna hapšenja i zapljene ogormnih količina bijelog praha, prilikom kojih lisice na ruke mahom budu stavljene srbijanskim, crnogorskim, albanskim i hrvatskim državljanima.

Da je tako, pokazuje i pojačana aktivnost policije i carine, koja je zaplijenila skoro 1,5 tona kokaina u samo u posljednjih mjesec dana.

Prema najnovijim izvještajima britanskih organizacija koje se bave stanjem na kriminalnoj sceni, u Evropi se na kokainu vrti veliki novac - riječ je o 17 miliona odraslih Evropljana koji ga konzumiraju te svakoga dana potroše oko 350 kilograma kokaina, a ilustracije radi, samo "hladni" Švicarci godišnje potroše – pet tona ove droge, prenosi Slobodna Dalmacija pozivajući se na britanska istraživanja.

Međutim, u crnoj statistici koju su iznijeli britanski analitičari govori se o sve jačem utjecaju balkanskih narko-bosova.

Upravo oni su osmislili super brzu dostavu droge, a dovoljno je imati mobilni telefon, aplikaciju sličnu onoj Uberovoj i šifru. Kokain stiže desetak minuta po narudžbi, brže nego pica, piše Slobodna Dalmacija.

Brza dostava droge moguća je zahvaljujući "operativnom centru" smještenom negdje na zapadnom Balkanu, piše ovaj portal pozivajući se na analize iz Velike Britanije.

Klanovi s Balkana, ali i ostali evropski trgovci, drogu dobavljaju uglavnom iz Južne Amerike, često Kolumbije, čiji karteli u Evropi, ali i u Rusiji, pronalaze izvrsno tržište. Evropski lordovi droge cijeli su postupak pojednostavili – kokain se nabavlja bez posrednika, direktno iz Kolumbije, doprema se brodovima, prekrcava se u brze gumene čamce, po potrebi se dorađuje u laboratorijima, pakuje se u prikladne paketiće pomoću strojeva, a ne više ručno, i dostavlja preko kurira.

Proces je time postao bitno jeftiniji za skoro 30 posto, te snižava krajnju cijenu droge, ali i povećava zaradu narko-bosu.

Kako je ovaj list prenio, pretpostavlja se da će hapšenje Darjana Ješovnika, hrvatskog narko-bosa koji je poslovao na relaciji Južna Amerika u dobro organiziranoj grupi, rasvijetliti neke detalje koji će pomoći istražiteljima da stanu na put takozvanoj kokainskoj ruti.

Darjan Ješovnik

Međutim, postoji i bojazan da bi ovaj sudski proces mogao biti završen kao i onaj u kojem su se na optuženičkoj klupi našli pripadnici grupe čiji je član bio i Ješovnik - suđenje je počelo tri godine nakon hapšenja, a svi osim vođe grupe Petra Ćosića Šarca, osuđeni su na takve kazne da su komotno mogli odšetati na slobodu. Za razliku od njih, Šarac je osuđen na četiri godine zatvora.

Ješovnik se trenuto nalazi u pritvoru u Subotici, a kako je pristao na hitno izručenje Hrvatskoj, u narednom periodu se može očekivati njegov transport u Split.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.