BRČKO

Ubica djevojčice Suzane Simikić i dalje na slobodi

Suzana je ubijena 9. maja 2001. na povratku iz Osnovne škole u Ražljevu. Saslušano više stotina osoba, uziman DNK, a nuđena je i nagrada od 50.000 KM

Suzana Simikić: Ubica je ugušio

Piše: B. CERIĆ

10.5.2019

Djevojčica Suzana Simikić, učenica osmog razreda Osnovne škole u Ražljevu kod Brčkog,  imala je 15 godina kad je 9. maja 2001. ubijena na povratku iz škole.  

I danas, 18 godina nakon zločina, ubica djevojčice još je na slobodi.

Sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović kazao je u izjavi za “Dnevni avaz” da se istraga u ovom predmetu i dalje intenzivno provodi.

- Od izvršenja ovog krivičnog djela istraga se neprekidno vodila preduzimanjem raspoloživih istražnih mjera i radnji, koje su se većim ili manjim intenzitetom provodile u kontinuitetu. U okviru istrage saslušano je više od stotinu svjedoka te je proveden značajan broj vještačenja, uključujući i uzimanje i analizu DNK profila većeg broja osoba. Budući da je rad u ovom predmetu u toku, za sada nije moguće javno objavljivanje više informacija o ovom slučaju - rekao je Beganović.

Suzanino tijelo pronađeno je u šumi pored puta, nekoliko stotina metara od porodične kuće.

Beganović: Obavljena vještačenja

Rekonstrukcijom je utvrđeno da je Suzana nakon nastave, oko 12 sati, izašla iz škole te s drugaricama i ostalim učenicima koji koriste prijevoz, sačekala autobus i ušla u njega. Izašla je oko 13 sati na stanici nadomak porodične kuće i od tada joj se izgubio svaki trag.

Odmah je organizirana potraga i, tri sata poslije, njeno tijelo pronađeno je u šumi.

Djevojčici je u usta bio zabijen drveni kolac, a obdukcija je pokazala da je uzrok smrti gušenje.

Svojevremeno je uzet i DNK svih mještana radi upoređivanja DNK traga, za koji istražioci smatraju da ga je ostavio ubica.

Osim toga, konsultirani su i stručnjaci američkog FBI-ja, a raspisana je i novčana nagrada od 50.000 maraka za informaciju o ubici, ali sve to, nažalost, nije dovelo do rasvjetljavanja zločina.

Majka se ubila

Sara Simikić (56), majka ubijene Suzane, nije mogla izdržati tugu zbog gubitka kćerke i 26. maja 2010. izvršila je samoubistvo. Prema zvaničnoj policijskoj evidenciji, skočila je u bunar kod porodične kuće u Buzekari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.