AVAZOVA PATROLA

Pogledajte kako sarajevski specijalci češljaju Porsche

Piše: A. KAPO

13.5.2019

Idu tamo gdje drugi ne mogu ili ne smiju, pomažu kolegama kad su u bezizlaznim situacijama, izvršavaju najsloženije operacije... Hapse kriminalce evropskog renomea, ako treba, upadaju kroz vrata, prozore, balkone... Za njih ne postoji riječ – nemoguće. Zvanično, imaju samo jedno pravilo – izvrašavaju naređenja nadređene osobe. Nezvanično i u praksi – nemaju pravila.

Podrška kolegama

Riječ je o pripadnicima Jedinice za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. U raji su poznatiji kao „crne beretke“ ili, jednostavno, sarajevski specijalci. Radi se o najelitnijoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Kaantona Sarajevo i jednoj od najboljih i najbrojnijih u našoj zemlji. Drugim riječima, predstavljaju strah i trepet za okorjele kriminalce. Ekipa „Dnevnog avaza“ imala je tu privilegiju da u noći sa subote na nedjelju boravi s ovim momcima. 

O kakvoj se jedinici radi, govori i podatak da se angažiraju na osnovu naredbe policijskog komesara. Za razliku od svojih kolega, koji rade u drugim policijskim upravama, nemaju teritorijalnih ograničenja. Njihova nadležnost je kompletan Kanton Sarajevo, a treba reći da, prema potrebi, pružaju asistenciju i drugim policijskim agencijama u Federaciji BiH.

Ova jedinica oformljena je kako bi bila bedem za kriminalce, ali i podrška redovnim policijskim snagama prilikom izvođenja najsloženijih operacija, koje su van dometa njihove profesionalne osposobljenosti i obučenosti. Jedinica je organizirana u skladu s najvišim evropskim standardima specijalnih jedinica tako da njena struktura i brojno stanje omogućavaju kvalitetnu obuku i visoku operativnost u izvršavanju najtežih zadataka.

- Mi znamo reći da smo odabrani. Prije ulaska u jedinicu, svaki od nas imao je najmanje dvije godine rada u policijskim stanicama. Potom smo prošli pakao tokom teške dodatne obuke, čije vam detalje ne možemo otkrivati, pa tromjesečni karantin na Igmanu... Mi i sada mjesečno ispalimo više metaka nego neke kolege tokom čitave službe – pojašnjavaju nam naši domaćini.

Pregled sumnjivih osoba

Češljali vozilo

Patrolirajući ulicama Sarajeva, od Baščaršije do Ilidže, specijalci nam otkrivaju da skoro ne postoji njihov član a da nije pucao ili da nije pucano na njega. Učestvovali su u bezbroj okršaja, najčešće s automafijašima i razbojnicima, pa sve do likvidacije serijskog ubice Edina Gačića.

Mirna je noć i obilazimo padinska naselja, zabačena i neosvijetljena mjesta, ali sve je uredno pa specijalci u vožnji zaustavljaju njima interesantna vozila. Ubrzo prave punktove, prvo kod Muzeja pa kod Doma Oružanih snaga. Čaršijske priče da policajci ne zaustavljaju bijesna i skupocjena vozila, padaju u vodu. Od najnovijih modela Audija i Mercedesa pa do Porschea, svi su se redom češljali. I nikome nije bilo ugodno, a mnogima je i glas zadrhtao...

Češljaju se skupocjena vozila

Kriju identitet

Koliko je rizičan posao specijalaca i koji kalibar kriminalaca hapse, govori i podatak da u ozbiljnim akcijama koriste fantomke kako bi sakrili identitet. Tako su nam i tokom snimanja skrenuli pažnju da bi bilo poželjno da im se ne vide lica. Malo je poznato da su specijalci vješti i u drugim sferama života, najčešće u sportu. Mnogi od njih govore barem jedan strani jezik, obično engleski.

Šta da očekujete

Šta da očekujete ukoliko vas zaustave sarajevski specijalci? Naoružani dugim cijevima, opkolit će vam automobil i osvijetliti svaki dio. Rutinski će zatražiti dokumente, nakon čega slijedi detaljan pretres kompletnog vozila. Savjet – slušajte upute specijalaca i na postavljena pitanja odgovarajte kratko i jasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.