ISTRAGA

Dario Delibašić ne želi advokata, Tužilaštvo KS traži pritvor

Delibašić jučer tokom dovođenja u Tužilaštvo KS krio lic. S. Saletović

Piše: Dž. PORAČANIN

19.5.2019

Dario Delibašić, sin legendarnog košarkaša Mirze Delibašića, koji je u petak uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u otmici 25-godišnjeg Turčina T. K. (identitet poznat redakciji), jučer je doveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Krivična djela

- Postupajuća tužiteljica predložila je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Osumnjičen je za krivična djela otmica i razbojništvo - kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Saznajemo iz Kantonalnog suda Sarajevo da će ročište na kojem će se razmatrati prijedlog o određivanju pritvora biti održano iza zatvorenih vrata.

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, Delibašić nije želio angažirati advokata. Sličan scenarij desio se i prošle sedmice, kada je prvi put privođen zbog ovog slučaja, otkrio nam je isti izvor, navodeći da će se osumnjičeni, najvjerovatnije, sam braniti.

Saznajemo da je Delibašićeva nevjenčana supruga Tanja Đurović, urednica i voditeljica na televiziji Nova BH, učestvovala u donošenju takve odluke. Ona, međutim, jučer nije željela komentirati hapšenje.

- Nikakve izjave ne želim davati novinarima. Ako mi, kao porodica, budemo željeli da se oglasimo u medijima, oglasit ćemo se - kratko nam je rekla Đurović.

Isti dan kada je Dario uhapšen, oko jedan sat poslije ponoći, kako saznajemo, priveden je i Armin Sinanović (32). Njemu se na teret stavljaju tri krivična djela: otmica, razbojništvo i iznuda.

No, nakon saslušanja u MUP-u Kantona Sarajevo, Sinanović je pušten na slobodu. Prema informacijama koje nam je otkrio izvor blizak istrazi, Sinanović je sve priznao u MUP-u KS i bit će svjedok u ovom predmetu. 

Nezvanično, u narednim danima očekuje se hapšenje ostatka ekipe otmičara. Prema nepotvrđenim informacijama, oni nemaju veze s klanovima iz Srbije i Crne Gore te su u pitanju domaći kriminalci.

Transport kokaina

Dario Delibašić ranije je osuđen u Italiji na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 60.000 eura zbog trgovine drogom, o čemu su pisali tamošnji mediji.

O Luki Daciću i Dariju Delibašiću pisao italijanski medij Ilgazzettino.it zbog krijumčarenja kokaina

Suđeno mu je s grupom Podgoričanina Luke Dacića, koji je koordinirao transport kokaina s Balkana na Zapad. Delibašić je osuđen u odsustvu, ali nije odslužio zatvorsku kaznu, jer BiH s Italijom nema sklopljen sporazum o izručenju osuđenih osoba.

- BiH ne izručuje svoje državljane drugim državama, a osim toga, naša država nema potpisan sporazum s Italijom o preuzimanju i procesuiranja sudskih predmeta - pojasnio nam je izvor blizak bh. pravosuđu.

Višemilionski otkup

Delibašić se dovodi u vezu s osobama koje su otele T. K., državljanina BiH i Turske, 17. aprila u ilidžanskom naselju Pejton, dok je upravljao Golfom 6. Delibašić je šestorici otmičara iznajmio kuću na Otesu i bio je posrednik u ovom krivičnom djelu.

Pljačkaši su prije dvije sedmice, ukradeni Golf 6 ostavili u jednoj ulici na Ilidži, a istragom je utvrđeno da su na meti, osim T. K., bile i druge osobe iz Sarajeva, kojima su oteta vozila i tražen višemilionski otkup.

Hronologija istrage

Mladić T. K. slučaj je prijavio SIPA-i 18. aprila, navodeći da su ga dan ranije u ilidžanskom naselju Pejton, dok je vozio Golf 6, s tri vozila, od kojih je jedno Touareg, presrele nepoznate osobe naoružane automatskim puškama.

Prema njegovim riječima, izvukli su ga iz vozila, svezali i stavili mu fantomku na glavu te ga odvezli na nepoznatu lokaciju, gdje su ga držali cijelu noć, da bi ga sutradan ostavili u sarajevskom naselju Otoka. U izjavi SIPA-i naveo je da su ga pljačkaši udarali te prijetili smrću i njemu i njegovoj porodici. Kazao je da su mu najprije tražili 500.000 eura, uz naredbu da im narednog dana donese još 200.000 eura. Ispričao je da su mu skinuli sat, uzeli mobitel i 1.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.