SARAJEVO

Evo šta je Dario Delibašić kazao tužiocu

Pritvoren na mjesec, dok su otmičari iz Srbije u bijegu

Delibašićevo privođenje u Tužilaštvo KS

Piše: Dž. PORAČANIN

21.5.2019

Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva KS, odredio je jednomjesečni pritvor Dariju Delibašiću, sinu legendarnog košarkaša sarajevske Bosne i Real Madrida Mirze Delibašića.  Dario je uhapšen u petak zbog sumnje da je učestvovao u otmici 25-godišnjeg Turčina Tamera Kilerdžiju. 

Određen pritvor

Pritvor je određen zbog bojazni da bi, boraveći na slobodi, mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Kako saznajemo, Delibašić je tokom saslušanja kazao tužiocu da je samo želio pomoći prijateljima koji su iz Srbije došli u Sarajevo. Kazao je da su ga oni zamolili da im da ključeve od kuće na Otesu i posudi vozilo te da nije znao da planiraju otmicu i da im je samo izašao ususret.

Njegovi prijatelji potom su 17. aprila u ilidžanskom naselju Pejton oteli T. K. dok je vozio Golf 6. Pljačkaši su ukradeno vozilo ostavili u jednoj ulici na Ilidži. Potom su pobjegli, dok je Dario uhapšen i pritvoren.

Mladić T. K. slučaj je 18. aprila prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) navodeći da su ga dan ranije u ilidžanskom naselju Pejton, dok je vozio Golf 6, sa tri vozila, od kojih je jedno Touareg, presrele nepoznate osobe, naoružane automatskim puškama.

Izjava u SIPA-i

Kako je ispričao, izvukli su ga iz vozila, svezali ga i stavili mu fantomku na glavu te ga odvezli na nepoznatu lokaciju, gdje su ga držali cijelu noć da bi ga sutradan ostavili u sarajevskom naselju Otoka. U SIPA-i je izjavio da su ga pljačkaši udarali te prijetili smrću i njemu i njegovoj porodici. Rekao je još da su mu najprije tražili 500.000 eura, uz naredbu da im narednog dana donese još 200.000 eura.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da je ova ekipa mjesecima činila slična krivična djela te da se istraga proširena na još nekoliko slučajeva. Također, kako nam je isti izvor otkrio organizator grupe je u bijegu, a navodno ima državljanstvo Srbije i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.