POD NADZOROM TUŽILAŠTVA

U opsežnoj akciji uhapšeno devet osoba, pronađena veća količina duhana i duhanskih proizvoda

Avaz.ba

21.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage 21. maja godine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i podršku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Akciza“ na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a vezano za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZBiH, a u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje iz člana 214. i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Suda BiH, vrše se pretresi na 10 lokacija na području općina Mostar, Grude i Široki Brijeg, te je uhapšeno devet osoba koje se dovode u vezu s gorenavedenim krivičnim djelima, na način da su u periodu od sredine decembra 2018. do maja 2019. godine, organizirano s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duhan i duhanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, a kako je to propisano zakonodavstvom BiH.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1.300 kg duhana, mašine za rezanje i pakovanje duhanskih proizvoda, veća količina cigareta bez akciznih markica, vage za vaganje, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu BiH, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu podršku prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.