OTKRIVAMO

Inspektor Federalne uprave policije bio na platnom spisku dilera

Razotkrio ga Edis Bunar, koji je pao u akciji „Prizma“ u Sarajevu zbog dilanja heroina

J. Alibegović

Piše: Dž. PORAČANIN

22.5.2019

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su jučer u Sarajevu Ermina Zuku (39), inspektora Odjela za droge FUP-a, na njegovom radnom mjestu. Zuko je doveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo. 

Sumnjiči se da je u proteklom periodu odavao informacije iz pojedinih istraga, tačnije, dojavljivao narkodilerima da su pod istragom FUP-a. Otkrivao je i da im se prisluškuju telefoni, za šta je tražio i uzimao novac od narkodilera.

- Određeno mu je 24-satno zadržavanje. Nakon što ga ispita postupajući tužilac, odlučit će o daljnjim mjerama protiv njega - rekla nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Prodavnica droge

Kako saznajemo, Zuku je odao Edis Bunar, diler iz naselja Alipašino Polje, nakon što je pao u akciji „Prizma“, koju je izveo FUP u martu ove godine u Sarajevu. Bunar je trenutno u pritvoru.


Bunarovo privođenje na Alipašinom Polju

Izvor iz istrage kazao nam je da je Bunar nakon hapšenja razotkrio Zukinu ulogu u dilerskoj mreži. On je nakon toga prisluškivan i praćen, što je samo potvrdilo Bunarove navode.

U akciji „Prizma“ bili su uhapšeni i Edisova supruga Nerma, majka Belka te ostatak narkoklana koji je rasturao heroin za porodicu Bunar. Ekipa pod rukovodstvom bračnog para Bunar djelovala je kao prodavnica droge.

Kako im ništa ne bi promaklo i kako bi mogli drogu skloniti na vrijeme iz stana u slučaju dolaska policije, postavili su dvije kamere iznad ulaza u zgradu gdje stanuju na Alipašinom Polju. Također, kamerama je bio pokriven ne samo ulaz u zgradu nego i kompletna ulica Bajrama Zenunija, pa i šire.

Postavili kamere

Inspektorima je istragu otežavala činjenica da su Edis i Nerma Bunar stalno mijenjali brojeve telefona. Kada su supružnici Bunar počeli sumnjati da ih policija prati i prisluškuje, promijenili su svoje ponašanje trudeći se da budu što manje sumnjivi.

Uloge u narkoklanu

Naredbe za dilanje imali su isključivo Edis i Nerma, koji su ostalima dijelili obaveze i zadatke. Članovi grupe imali su „radne“ brojeve telefona koje su dobivali od supružnika Bunar, a putem kojih su komunicirali s narkomanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.