SUD BIH

Faik Višić: Odbio sam voziti kombi s tijelima vojnika dalje od Vijećnice

Vikićevi specijalci nemaju ništa s dovođenjem, ubistvom zarobljenika i prevozom njihovih tijela, kazao je ovaj svjedok

Vikić po dolasku na jedan od ranijih pretresa

Piše: B. C.

23.5.2019

Faik Višić, bivši komandant borbene grupe ''Zelenih beretki'' koji je 1992. godine raspoređen u jedinicu Juke Prazine da bi ga kontrolirao, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine potvrdio da je vozio kombi s tijelima zarobljenih vojnika ubijenih u Velikom parku. 

- Zaustavio sam kombi kod Vijećnice i odbio sam da ga vozim dalje na Darivu. Volan je preuzeo Šok, a s nama je bio i jedan mladić. Šok je živ, neka kaže kako je bilo - kazao je Višić, koji je pozvan da svjedoči u predmetu protiv Dragana Vikića i ostalih.

Svjedok dešavanja u Velikom parku, penzioner Faik Višić, koji je, kako je rekao, po naredni „jakih ljudi iz Stranke demokratske akcije“ pratio Juku Prazinu, potvrdio je da je zarobljene vojnike u Dom policije doveo pokojni Mišo Žmiro (Davor Matić), čija je jedinica ubrzo s vojnicima i istjerana.

- Pitao sam Mišu šta je bilo, a on kaže: „Priveli smo ih jer su pucali na djevojčicu iz transportera.“ Predložio sam mu da ih razmijenimo. On je psovao mene i Vikića: „Vi samo razmjenjujete, a oni opet sjednu u transporter i pucaju“ - ispričao je Višić.  

On je vidio vojnike poredane na ulici uza zid ispred Doma policije i, kada je krenuo da Prazinu obavijesti o tome, došlo je do ranjavanja jednog mladića, a potom je začuo rafale. Među ljudima koji su bili pored tijela, osim Žmire, bio je i čovjek s heklerom i bradicom kojeg nije poznavao. Vikićevi specijalci, kazao je svjedok, u tim momentima su okrenuli puške i transporter prema vrtiću u kojem je bila Jukina jedinica. 

- Juka je kazao: “Vidi šta nam Žmiro uradi, s njim uvijek neki problemi.” Šok i mlađi momak dobili su zadatak da kombijem odvezu tijela. Juka je rekao da idem i ja - rekao je svjedok. 

Kako je odbio voziti kombi na krajnju destinaciju, Višić je kasnije čuo, a ostavlja mogućnost i da mu je Šok ispričao, da su tijela na Bembaši bačena na stijenu. Sutradan im je naređeno da urade nešto s tijelima jer su se vidjela. Višić je kazao da je čuo da su tijela zapaljena i bačena u Miljacku, u čemu on nije učestvovao.

Svjedok je na pitanje tužiteljice Vesne ilić potvrdio da je jedinica Juke Prazine dobila akreditacije rezervnog sastava Specijalne jedinice, ali da ona nije bila slična akreditacijama aktivnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Odgovarajući na pitanja advokatice Adne Dobojlić, Višić je izjavio da Vikićevi specijalci nemaju ništa s dovođenjem, ubistvom vojnika i odvoženjem tijela.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni ove godine.

U predmetu "Veliki park", osim Dragana Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.   

Juka ga vezao za radijator

Višić se kasnije odvojio od Prazine i formirao svoju brigadu na Stupu. Ispričao je da ga je Prazina nekoliko sati držao vezanog za radijator kada mu je rekao da hoće da ga napusti.

- Juka je bio na svoju ruku, njemu niko nije mogao ništa narediti. Govorili su da je sklon kriminalu, ali dok sam bio s njim, on ništa nije uradio. Za mene je on bio heroj. Juka je poštovao Vikića - kazao je u jednom momentu Višić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.