NA LICU MJESTA Noćna smjena Jedinice za podršku PU Istočno Sarajevo

"Avazova" patrola: Vozač Mercedesa šmrkao kokain, odbio test na narkotike

A. KAPO

- Večeras imamo akciju. U ovom trenutku samo načelnik, nekoliko operativaca u civilu na terenu i ja znamo gdje idemo pa zaboravite mobitele – ozbiljnim tonom nam kaže Dragoslav Dragović, komandir Jedinice za podršku Policijske uprave Istočno Sarajevo, s kojom smo proveli jednu noćnu smjenu tokom vikenda,

Napeta akcija

Nedugo zatim Dragović nas smješta u službeni terenac i vozi nas u bazu Jedinice koja je izolirana od prostorija Policijske uprave.

Tamo nas čekaju postrojeni specijalci s fantomkama i pod punom spremom. Svi šute, koncentrirani, pretvorili se u uho. Centralna figura u prostoriji je komandir koji iznosi naredbu i detalje operativnog plana. Tačno se zna ko šta radi, jer greškama nema mjesta.

Situacija je napeta, jer čekamo poziv operativaca u civilu s terena da nam daju zeleno svjetlo za pokret.

- Najgore je ovo iščekivanje – priznaje Dragović, a u pola rečenice ga prekida glas s motorole: “Idemo, akcija...“

  • Detaljno pretresana i vozila

    Detaljno pretresana i vozila


Glasne naredbe

Momci u crnim uniformama uskaču u kombije, a i mi za njima. Za tili čas smo ispred jednog poznatog kafića. Specijalci iskaču iz vozila i svaki prilaz objektu je za tren oka blokiran – ne može se ni ući ni izaći.

Muzika je utihnula i samo se čuju naredbe policajaca. Nekoliko šaljivdžija se šegači, ali ih specijalci izvode vani, okreću ih licem ka portalima i izvrću im džepove. Nikome više ništa nije bilo smiješno. „Časte“ ih prekršajnim nalozima novčanom kaznom od 400 KM zbog ometanja rada policajaca.

  • Sve se odvijalo pod budnim okom inspektora

    Sve se odvijalo pod budnim okom inspektora


Uzeo sam malo kokaina prije četiri dana

Nakon racije, uspostavljaju punkt na ulazu u Lukavicu.

Zaustavljaju Mercedes. Sumnjaju da je vozač nadrogiran, dok je suvozač njihov stari znanac koji je vozilom htio pregaziti policajce i izazvao haos tokom bijega. Pognute glave, ne progovara ni riječ. Dovoljno razloga da policajci, zajedno s kolegom u civilu iz krim-službe, izvrnu naopačke Mercedes. Vozač isprva negira da uzima narkotike, a kada mu je poručeno da stiže patrola sa testom na drogu, sve priznaje.

- Pa dobro, uzeo sam malo kokaina prije četiri-pet dana – kaže vozač.

Policajci su mišljena da ponovo laže i da je konzumirao kokain prije nekoliko sati. Na koncu, vozač odbija test na narkotike. Epilog – isključenje iz saobraćaja i prekršajni nalog. Tako je daljnji put s kolegom koji napada policiju morao nastaviti pješke.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na