NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola: Vozač Mercedesa šmrkao kokain, odbio test na narkotike

Piše: A. KAPO

27.5.2019

- Večeras imamo akciju. U ovom trenutku samo načelnik, nekoliko operativaca u civilu na terenu i ja znamo gdje idemo pa zaboravite mobitele – ozbiljnim tonom nam kaže Dragoslav Dragović, komandir Jedinice za podršku Policijske uprave Istočno Sarajevo, s kojom smo proveli jednu noćnu smjenu tokom vikenda,

Napeta akcija

Nedugo zatim Dragović nas smješta u službeni terenac i vozi nas u bazu Jedinice koja je izolirana od prostorija Policijske uprave.

Tamo nas čekaju postrojeni specijalci s fantomkama i pod punom spremom. Svi šute, koncentrirani, pretvorili se u uho. Centralna figura u prostoriji je komandir koji iznosi naredbu i detalje operativnog plana. Tačno se zna ko šta radi, jer greškama nema mjesta.

Situacija je napeta, jer čekamo poziv operativaca u civilu s terena da nam daju zeleno svjetlo za pokret.

- Najgore je ovo iščekivanje – priznaje Dragović, a u pola rečenice ga prekida glas s motorole: “Idemo, akcija...“

Detaljno pretresana i vozila

Glasne naredbe

Momci u crnim uniformama uskaču u kombije, a i mi za njima. Za tili čas smo ispred jednog poznatog kafića. Specijalci iskaču iz vozila i svaki prilaz objektu je za tren oka blokiran – ne može se ni ući ni izaći.

Muzika je utihnula i samo se čuju naredbe policajaca. Nekoliko šaljivdžija se šegači, ali ih specijalci izvode vani, okreću ih licem ka portalima i izvrću im džepove. Nikome više ništa nije bilo smiješno. „Časte“ ih prekršajnim nalozima novčanom kaznom od 400 KM zbog ometanja rada policajaca.

Sve se odvijalo pod budnim okom inspektora

Uzeo sam malo kokaina prije četiri dana

Nakon racije, uspostavljaju punkt na ulazu u Lukavicu.

Zaustavljaju Mercedes. Sumnjaju da je vozač nadrogiran, dok je suvozač njihov stari znanac koji je vozilom htio pregaziti policajce i izazvao haos tokom bijega. Pognute glave, ne progovara ni riječ. Dovoljno razloga da policajci, zajedno s kolegom u civilu iz krim-službe, izvrnu naopačke Mercedes. Vozač isprva negira da uzima narkotike, a kada mu je poručeno da stiže patrola sa testom na drogu, sve priznaje.

- Pa dobro, uzeo sam malo kokaina prije četiri-pet dana – kaže vozač.

Policajci su mišljena da ponovo laže i da je konzumirao kokain prije nekoliko sati. Na koncu, vozač odbija test na narkotike. Epilog – isključenje iz saobraćaja i prekršajni nalog. Tako je daljnji put s kolegom koji napada policiju morao nastaviti pješke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.