MOSTAR

Ante Blažević iz Čapljine osuđen na četiri godine zatvora, mora vratiti više od pola miliona maraka

Piše: M.Sm.

29.5.2019

Ante Blažević (57) iz Čapljine je zbog krivičnog djela pronevjere u službi osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Kazna mu je izrečena u Kantonalnom sudu Mostar nakon što je s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona sklopio nagodbu o priznanju krivice.  

Također, Blažević je, kako je to jučer potvrđeno iz Tužilaštva HNK, uz obavezu plaćanja troškova krivičnog postupka dužan nadoknaditi štetu oštećenom preduzeću u kojem je radio, i to u iznosu od čak 615.075, 50 KM.

Podsjetimo, Blaževiću je, prema optužnici, na teret stavljeno da je od 1. januara 2005. godine do 31. decembra 2014. godine u Čapljini, kao direktor preduzeća „E....“ d.o.o. Čapljina, iskorištavanjem svog položaja i ovlasti, prisvojio novac koji mu je bio povjeren na radu u navedenoj firmi.

On je, kao jedini ovlašteni potpisnik za raspolaganje novcem na računima kod banki podizao novac te njime raspolagao, a vršio je uvid u izvode pravne osobe koje su banke redovno sačinjavale i dostavljale kada je bilo promjena bilo da se radi o uplatama ili isplatama.

Nakon toga bi on sačinjavao, po formi, identične bankarske izvode na kojima bi svjesno ispravljao stavke sa bankarskih izvoda te tako sebi pribavio protupravnu imovinsku korist, a preduzeće oštetio za iznos od 615.075,50 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.