DUHANSKA MAFIJA Sud BiH razdvojio predmete

Supružnici Savo i Lejla Bjelogrlić u bijegu

Optuženi Amir Gudžević, Radislav Ivanović i Enver Bašić negirali krivicu za krijumčarenje cigareta i rezanog duhana

Piše: B. C.

Akcija usmjerena protiv duhanske mafije


Amir Gudžević (46), Radislav Ivanović (47) i Enver Bašić (60) u Sudu Bosne i Hercegovine negirali su krivicu za krijumčarenje cigareta i duhana.

U istom predmetu, kako saznajemo, došlo je do razdvajanja spisa u odnosu na supružnike Savu (48) i Lejlu (48) Bjelogrlić jer su ovo dvoje optuženih nedostupni pravosudnim organima.

Prihvaćen sporazum 

Optuženi Ernad Pipić (43) je nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ukoliko za godinu ne počini novo krivično djelo. Njemu je, također, izrečena novčana kazna u iznosu od 500 KM. 

Svi oni su optuženi u predmetu “Pat”, a otkriveni su nakon istoimene akcije usmjerene protiv takozvane duhanske mafije, a riječ je o krijumčarenju velikih količina visokotarifne robe, odnosno duhanskih proizvoda. 

Tužilaštvo ih tereti da su u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, od 13. jula 2016. do 2. aprila 2017. godine, nezakonito nabavljali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu - duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama.

U optužnici je navedeno da je Bjelogrlić, kao organizator i rukovodilac grupe, davao konkretna uputstva za organizaciju tih nezakonitih aktivnosti prilikom nabavke, skladištenja i prodaje cigareta s područja Hercegovine i njihovim daljnjim rasturanjem na području Sarajeva, Zenice i Foče.

Mreža preprodavača

Za to je organizirao mrežu preprodavača, a ostali članovi grupe su prema uputstvima postupali u nabavci, dogovorima, preuzimanju, transportu, razmjeni cigareta i prodaji duhanskih prerađevina te skladištenju s ciljem konačne prodaje i stavljanja tih proizvoda u promet.

Na taj način optuženi su nanosili štetu budžetu i građanima BiH, a za sebe stjecali nezakonitu imovinsku korist. Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta velika količina različitih vrsta cigareta bez akciznih markica i rezanog duhana.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

  • Cigarete i duhan zaplijenjeni u akciji “Pat”

    Cigarete i duhan zaplijenjeni u akciji “Pat”


NA VRH

Komentari