NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola: Vozač i suvozač u Golfu za dlaku izbjegli smrt

Mladići vozilom sletjeli sa puta i zaustavili se svega metar od nabujalog potoka

Piše: A. KAPO

3.6.2019

Saobraćajna nesreća, pijani vozači, pretresi sumnjivih osoba i automobila… samo su neke od situacija s kojima se ekipa “Dnevnog avaza” susrela u noći sa subote na nedjelju boraveći sa pripadnicima Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Podršku su im pružale kolege iz Policijske stanice Centar – Zenica. 

Prekršajni nalozi

Faruk Begić, pomoćnik komandira Policijske stanice Centar, patrolirajući ulicama Zenice, govori nam da su u posljednje vrijeme imali, uvjetno rečeno, manje posla s obzirom na to da je bio sveti mjesec muslimana ramazan.  

- Najviše posla imamo kad su na programu utakmice, odnosno kad dolaze gostujući navijači. Ubrzo će doći i ljudi iz dijaspore, kad ima mnogo više vozila i kad je saobraćaj frekventniji. Tada imamo pune ruke posla – raportira Begić.

Specijalci nam, s druge strane, govore da uvijek imaju posla, jer aktivno učestvuju u potragama za nestalim osobama, a nerijetko pomažu i kod kriznih situacija u poplavama. 

Naši domaćini prave punkt na izlazu iz Zenice. Češljaju se sumnjive osobe i automobili. Posebnu pažnju obraćaju na vozila sa stranim registarskim oznakama. Policajci provjeravaju imaju li vozači registriranih prekršaja. U nekoliko navrata uručeni su im prekršajni nalozi i upućeni su direktno u PS Centar da izmire svoje obaveze.

Redovne aktivnosti prekida dojava da je vozilo sletjelo sa puta u zeničkom naselju Donji Čajdraš. Krećemo užurbano pod policijskim rotacijama. Na mjestu događaja zatekli smo slupani Golf 4. Lijevi točak ostao je na mostiću i tako zadržao vozilo svega metar od nabujalog potoka. U automobilu su bili vozač i suvozač, koji su se uspjeli izvući iz vozila. Ljekari Hitne pomoći potvrdili su nam da su preventivno pregledani i da, srećom, nemaju povrede. 

- Imali su sadake i sreće. Da su upali u potok, vozilo bi se napunilo vodom za 20 sekundi – govore policajci.

Mladi vozač pravda se da nije vozio brzo, a policajcima govori da nije konzumirao alkohol. Vozilo je oborilo i banderu s kablovima tako da policajci imaju problema s uspostavljanjem saobraćaja... 

Iskusni policajci

Nastavljamo dalje pa obilazimo i lokalitet Kanala, gdje borave Romi, ali sve je uredno. Specijalci, nakon kraće pauze, prave punkt, ovog puta na Lašvi. Skoro svako vozilo je kontrolirano. Dvojica vozača, od kojih je jedan početnik, kažnjavaju se zbog vožnje u pijanom stanju. Pokušali su tokom alkotestiranja varati, ali im to nije pošlo za rukom zbog iskusnih policajaca.

Pusta Pritvorska jedinica 

U sklopu PS Centar nalazi se i Pritvorska jedinica, koja je nedavno renovirana. Naša ekipa imala je privilegiju ući u prostorije. Svaka prostorija je predviđena za jednu osobu. Unutra se nalaze manji prozor, dušek i deka, a sve je pod budnim okom kamere. Za vrijeme našeg boravka, pusta je bila Pritvorska jedinica, što potvrđuje da zenički policajci sada imaju manje posla.

- Smještaj je nekad skroz popunjen – u šali nam govore policajci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.