NOVI TRAVNIK Smanjena kazna optuženoj iz Gornjeg Vakufa

Tipovala tetku koju su pljačkaši ugušili: Editi Ramić dvije godine zatvora

Nagovorila Ahmeda Imamovića, Zikreta Sarajlića i Nedžada Sarajlića da opljačkaju njenu tetku Almasu Bilkić koja je bila njemački penzioner

B. C.

Policija na uviđaju ispred kuće ubijene Almase Bilkić


Edita Ramić iz Gornjeg Vakufa, nakon ponovljenog postupka u Kantonalnom sudu u Novom Travniku 3. juna je osuđena na dvije godine zatvora zbog poticanja trojice razbojnika da njenoj teki Almasi Bilkić ukradu novac. Trojica pljačkaša su su u martu 2017. godine u kući starice pronašli 3.500 KM, ali su tom prilikom ubili nesretnu ženu.  

Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić i Nedžad Sarajlić u oktobru prošle godine osuđeni su na po 19 godina zatvora za razbojništvo sa smrtnom posljedicom. Ramić je tada bila osuđena na pet godine zatvora, ali joj je kazna sada smanjena na dvije godine.

 Provalili u kuću

Prema navodima iz presude, Edita Ramić je 3. marta 2017. godine nagovorila osuđenu trojku da opljačkaju njenu tetku, za koju je znala da ima novca, jer je bila njemački penzioner. Edita im je dala tačan opis i raspored prostorija kuće gdje je stanovala ubijena žena, kazala im da živi sama, da pije lijekove, otkrila im vrijeme kad ide na spavanje, te rekla da kući ima najmanje 30.000 KM.  Ramić je bila svjesna da će oni nasilno ući u kuću i prema starici primijeniti silu kako bi došli do novca i dragocjenosti, a za šta bi dobila dio otetog novca.

Imamović i Sarajlići su se 11. marta oko 20 sati, automobilom Opel Corsa dovezli do kuće Almase Bilkić u gornjevakufskom naselju Gornja Mahala i sa navučenim fantomkama sa prorezima za oči, alatom za provaljivanje, sa navučenim rukavicama, noseći sa sobom ljepljivu traku, a Ahmed Imamović i pištolj, provalili su ulazna vrata na staričinoj kući i ušli u njenu unutrašnjost.

 Vezali ruke i noge

Po ulasku u kuću, popeli su se na sprat, gdje su u kuhinji zatekli staricu koja je spavala na kauču.

- Kako bi spriječili njen otpor, odmah su joj prišli. Nedžad Sarajlić i Zikret Sarajlić vezali su joj ruke na leđa kao i noge, a istovremeno Ahmed Imamović je opkoračio ženu dok je ležala potrbuške i snažno joj rukama pritiskao glavu na podlogu kauča. Vezana starica bila je onemogućena da se brani i pruži bilo kakav otpor. Uslijed pritiska glave oštećene došlo je do mehaničkog ugušenja kao posljedica istovremenog zatvaranja nosnog i usnog otvora te smrti oštećene - navedeno je u presudi.

Bijeg u Holandiju

Nakon što su usmrtili Almasu Bilkić, razbojnici su  u kući pronašli oko 3.500 KM u raznim apoenima te zlatni nakit. Vratili su se u Počulicu kod Viteza gdje su novac podijelili. Ahmed Imamović je zlatni nakit prodao u Zenici za 700 KM. Nakon toga su njih trojica pobjegla u Kraljevinu Holandiju.

Almasa Bilkić pronađena je mrtva 13. marta 2017 godine. Istraga je dovela do hapšenja Nedžada Sarajlića, koji se u međuvremenu vratio iz Holandije. On je priznao da je učestvovao u ovom krivičnom djelu.

Za Sarajlićem i Imamovićem je raspisana međunarodna potjernica, te su uhapšeni u Holandiji i izručeni BiH.

NA VRH

Podijeli članak na