ČEŠKA

Policija istražuje kako je maturant iz Sarajeva pao s četvrtog sprata hotela u Pragu

Češka policija nije saopćila je li riječ o samoubistvu ili se radi o nesretnom slučaju

Fotografije nastale prije polaska u Prag

Piše: Dž. PORAČANIN

12.6.2019

Maturant Srednje tehničke škole za grafički dizajn i multimedijsku tehnologiju na Ilidži, 17-godišnji A. M. izgubio je život u ponedjeljak navečer na ekskurziji u Pragu. Mladić je kobne noći oko 20.30 sati pao s balkona četvrtog sprata hotela u ulici Sluncove, gdje su bili smješteni učenici trećeg razreda.

Neuspjela reanimacija

Za sada nije poznato kako je došlo do tragedije. Jučer su iz Praga stigle dvije verzije priče. Prema jednoj, maturant je izvršio samoubistvo dok nikoga nije bilo u sobi, dok se s druge strane govorilo da je nesretnim slučajem pao s balkona kada je htio uzeti zraka i navodno je tome svjedočilo nekoliko učenika.

Ekipa Hitne pomoći na mjestu tragedije. Blesk.cz

Iz češke policije nisu željeli potvrditi nijednu verziju, već su se kratko oglasili saopćenjem da u slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Policija i ekipe Hitne pomoći okupirale su mjesto gdje je učenik pao. Ali, nažalost, 17-godišnjaku nije bilo spasa te je mrtvozornik mogao samo konstatirati smrt.

Fuad Durgut, direktor škole koju je pohađao nesretni učenik, rekao nam je da se radi o primjernom djetetu koje se nikad nije ponašalo sumnjivo ni problematično.

Pomoć Ambasade

- Ovo je velika tragedija, u pitanju je jedan dobar i čestit učenik. U stalnom smo kontaktu s gospođom Adisom Josipović iz Ambasade BiH u Češkoj. Ona se pridružila ostalim učenicima i profesorima, stalno je s njima i pružila im je svu potrebnu pomoć. Škola izražava veliko žaljenje za nastradalim učenikom i njegovoj porodici, s kojom smo također u stalnom kontaktu, pomoći ćemo na sve moguće načine i izaći im ususret što je više moguće - kazao nam je Durgut.

Durgut: Pomoć roditeljima

On nam je potvrdio da su ostali učenici dobro te da su nakon tragedije ostali u Pragu i da će se vratiti u Sarajevo kada se za to steknu uvjeti. Jedan od razloga tome je što će češka policija uzimati izjave od maturanata i izuzimati tragove iz sobe u kojoj je boravio učenik. Učenici trećeg razreda na ekskurziju su krenuli u subotu. U nedjelju su stigli u Beč, gdje su proveli dan, a u ponedjeljak su došli u Prag.

Roditeljima pozlilo

Kako saznajemo, dječakovim roditeljima pozlilo je kada su primili tragičnu vijest iz Praga. Tako su otac i majka tragično stradalog mladića završili u Hitnoj, gdje su primili injekcije za smirenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.