NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola: Pogledajte kako je sudski pripravnik čak 37 puta puhao u alkotest!

Mladi vozač Passata poigravao se s policajcima pa je na kraju počašćen prekršajnim nalogom <195> Prijavljene dvije tuče

Piše: A. KAPO

16.6.2019

Velež, Stari most i Neretva su sinonimi za Mostar, gdje je ekipa “Dnevnog avaza” u vreloj noći s petka na subotu boravila s pripadnicima Jedinice za podršku Policijske uprave Mostar – Centar. U sklopu ove institucije nalaze se još dvije mostarske stanice – Sjever i Jug, ali se skoro sve dobro pa, nažalost, i loše odigrava upravo na teritoriju Policijske stanice Centar.

Pale bande

Policajci u gradu na Neretvi, zbog bogate turističke ponude, gotovo cijelu godinu imaju šta raditi, a pune ruke posla imaju pogotovo u ljetnom periodu, kada se na hiljade turista sjati u Mostar. Kao i svaki drugi veći grad u našoj domovini, kriminal nije zaobišao ni Mostar. Jedno vrijeme muku su mučili s razbojničkom bandom koja je kalašnjikovim peljušila mostarske prodavnice.


Na punktovima oko grada evidentirali sumnjive osobe. S. Saletović

Mostarski banditi uveli su iz inozemstva novi trend - čupanje i raznošenje bankomata, a tu su bile i skoro svakodnevne pljačke pošiljki pošte.

- Pale su dvije grupe, jedna što je radila prodavnice, a druga bankomate, tako da je sada situacija pod kontrolom – raportiraju nam naši domaćini.

Patrolirajući punim mostarskim ulicama, stiže dojava šefa smjene da je izbila tuča u kafiću pa užurbano i pod rotacijama stižemo na lokaciju, ali ne zatječemo aktere.

- Pogurale su se dvije mlađe osobe, nakon čega je svako otišao na svoju stranu – govore nam policajci, koji potom prave punkt i kontroliraju vozila i osobe.

Stiže nova dojava da ima problema na parkingu kod Hitne pomoći. Stižemo na odredište, ali ponovo nikog ne zatječemo. Nakon kratkog predaha naši domaćini prave novi punkt u blizini dva poznata ugostiteljska objekta, gdje prolaze „vruće mušterije“ za alkotestiranje. Fokus im je na mlađim vozačima, sklonim pijančenju i sjedanju za volan.


Kontrolisali vozače i putnike. S. Saletović

 Bahati vozač

Mlađi vozač Passata odaje utisak da je pio alkohol pa je podvrgnut alkotestiranju. I tada slijedi ludilo s kakvim se naši domaćini, kako su kazali, nisu sreli u karijeri. Vozač, naime, iz čak 30 pokušaja nije uspio odraditi alkotestiranje. Mladić se pravda da ranije nije puhao i predlaže da idu na vađenje krvi.

- Radim ovaj posao, znam zakon – reče vozač, a na pitanje policajaca šta radi, odgovara – u sudu. Policajci, iako s čeličnim živcima, gube strpljenje i poručuju mu da za njima krene u stanicu, sumnjajući da se mladić, za kojeg se ispostavilo da je zapravo sudski pripravnik, s njima pokušava poigravati.

U cijelu priču u stanici se uključuju i starije kolege, ali bahati vozač nastavlja po istom. Tek nakon dodatnih sedam pokušaja, uspio je odraditi alkotestiranje. Sumnja policajaca pokazala se opravdanom te mu je uručen prekršajni nalog.

Dobio kaznu pa pravio selfi 

Tokom kontroliranja sankcionirana su još dva pijana vozača. Za razliku od sudskog pripravnika, jedan sankcionirani vozač je s osmijehom prihvatio odgovornost. On je s prijateljima čak pravio selfi dok su mu u pozadini policajci pisali „čestitku“.

Pražnjenje kafića

Patrolirali smo i zabačenim mjestima, prije svega oko Sjevernog logora, gdje se okupljaju narkomani, ali sve je bilo uredno. Na kraju smjene s našim domaćinima smo ispratili pražnjenje poznatog ugostiteljskog objekta, kojem je dozvoljen rad do tri sata poslije ponoći. Na parkingu se tada nerijetko događaju tuče, ali ovog puta je sve prošlo bez belaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.