DRAMA

Dvoje djece spašeno od utapanja u Prnjavoru

novosti.rs

novosti.rs

19.6.2019

Prnjavor slavi, po vlastitoj želji i skromnosti, anonimnog mladića heroja, spasioca petogodišnjeg dječaka kog je, u nedjelju nešto poslije podneva, onesviještenog izbavio iz rijeke Ukrine. 

No, nesvakidašnja drama na toj rijeci prekoputa Banje u Kulašima, nadomak Prnjavora, imala je, također igrom sudbine, svoju plemenitu uvertiru i junakinju, koju je u nesreći sreća pogledala, kada se utapalo njeno čedo.

Riječ je o 28-godišnjoj Suzani T., majci spašenog dječaka. Ona je istog dana, samo trenutak ranije, iz vode spasila djevojčicu koja se gušila na mjestu gdje i njen sin. Njemu u pomoć pritekao je i otac spašene djevojčice.

Portal "Prnjavor info" prenio je svjedočenje anonimnog očevica, dok "Novosti" prenose izjavu dječakove majke.

- Ne smatram se nekim naročitim spasiocem. Jednostavno, osjetila sam neku posebnu snagu i odlučnost da ne smijem izgubiti tu meni nepoznatu djevojčicu, koja se borila s vodom da dođe do daha. Bila sam ponosna i sretna da je ta, čini mi se, od mog dječaka nešto starija djevojčica, našla sigurnost baš u mom naručju. Ubrzo su u pomoć pritekli njen otac i drugi kupači - ispričala je za Novosti.rs mlada majka troje djece.

Kod kuće joj je ostala šestomjesečna beba, a kada je odvažno skočila u vodu, na obali su joj bili dvogodišnja kćerkica i petogodišnji sinčić. Za samo sat, u novoj drami na Ukrini sreća će pogledati tu istu majku, kada je počelo da se davi i njeno dijete. Kaže da su se djeca igrala u plićaku i da je odjednom uočila da joj je sinčić nestao. Počela je da ga doziva, a totalni šok uslijedio je kada je neko uzviknuo: "Dječak se utapa!" Mališan je plutao na površini sa zaronjenim licem u vodu.

- Vidjela sam kada je mladić, preskočivši neko kamenje, skočio u rijeku. Bila sam izvan sebe, a te sekunde borbe za život mog djeteta bile su mi kao vječnost - s pomiješanim bolom, ali i olakšanjem prisjeća se Suzana.

Očevici kažu da je uporni mladić uranjao i izranjao pokušavajući da pronađe nestalog dječaka. Nekako je uspio da ga izbavi iz vode u besvjesnom stanju. Nije davao znake života. Osim kupača, u pomoć su pritekli i medicinski radnici Banje. Srećom, uspjeli su da tog dana i drugog utopljenika povrate i ožive.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.