KRIMINAL

Plaćeni ubica Čaba Der u sudnici: Radio sam to za pare

Derovo izručenje zbog sumnje da je počinio ubistva na njihovom teritoriju, osim Srbije, traže i Mađarska, Holandija i Španija

Čaba Der: Ne želi u Srbiju

Piše: Dž. P. / Avaz.ba

20.6.2019

Sud u Pragu odlučio je da Čaba Der, plaćeni ubica iz Čantavira, koji se tereti za tri likvidacije u tri države, može biti izručen Srbiji koja ga potražuje zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom Brdu.

Praški sud odlučio je prošlog utorka da Der, koji je u martu uhapšen u hotelu “Amadeus” u Pragu, može biti izručen Srbiji, rekla je portparol suda Markete Puci za češke medije. Derovo izručenje zbog sumnje da je počinio ubistva na njihovom teritoriju, osim Srbije, traže i Mađarska, Holandija i Španija.

– Izručenje u Srbiju je dozvoljeno. Presuda je pravomoćna. O tome u koju od tri zemlje će biti izručen morat će odlučiti ministrica pravde Marije Benešova – rekla je portparol Gradskog suda u Pragu Marketa Puci.

Isti sud je, međutim, krajem maja, također, dopustio izručenje Dera Mađarskoj, s čime se on složio, rekavši da tamo ima porodicu. Međutim, Der je rekao da ne želi biti izručen Srbiji.

– Moj klijent ne slaže se sa zahtjevom Srbije za njegovu ekstradiciju. On ima razloge za to, ali o njima ne mogu govoriti – rekao je Derov advokat Blend Raji nakon sastanka u sudu u maju.

Češki mediji pišu da, kada su Dera u maju u sudu pitali zašto je ubijao, on je odgovorio: “Za pare!”, a policajcima je, dobro raspoložen, čestitao što su ga uspjeli  naći i uhapsiti. Prije ulaska u sudnicu Der se smijao gledajući pravo u kamere reportera u hodniku suda i rekao: “Volim Češku.”

Konačnu riječ kome će Češka izručiti Čabu Dera, koji ima i srpsko i mađarsko državljanstvo, ima češka ministrica pravde Marije Benešova. Odluku Benešove kome će biti izručen Čaba Der čeka u zatvoru u Pragu sa pojačanim nadzorom, po strožijem režimu. On ne smije biti u kontaktu sa drugim zatvorenicima, a kako su prenijeli češki mediji, njegov advokat pretpostavlja da je to zbog toga što se češke vlasti plaše da bi mogao nekoga povrijediti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.