PRESUDA Ponovljeno suđenje u Višem sudu u Beogradu

Optuženi za ratni zločin u Lovasu proglašeni krivima, kazna 47 godina zatvora

Lj.S./Avaz.ba
20.06.2019 16:27

Viši sud u Beogradu

Foto: Arhiv

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponovljenom suđenju proglasilo je danas krivim osmoricu optuženih za ratni zločin počinjen u hrvatskom selu Lovas 1991. i oni su osuđeni na ukupno 47 godina zatvora.

Kako prenose mediji, Milan Devčić osuđen je na osam godina zatvora, Željko Krnjajić na šest, Darko Perić i na Radovan Vlajković na po pet godina zatvora, Radisav Josipović na četiri, Saša Stojanović na sedam, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer na šest godina zatvora.

Oni su okrivljeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva kao pripadnici tadašnje JNA i paravojne formacije "Dušan Silni".

U obrazloženju presude navedeno je da je visina kazne limitirana visinom prvih kazni i činjenicom da tužilaštvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret.

Podsjećamo, Viši sud u Beogradu donio je 26. juna 2012. godine presudu kojom je sve optužene oglasio krivim i osudio ih na kazne od četiri do 20 godina zatvora. Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2013. predmet vratio na ponovni postupak. Prvobitna optužnica je teretila 14 osoba za 69 smrtno stradalih žrtava, dok je sada obuhvatila stradanje 28 žrtava i osam danas okrivljenih.  

Komentari

NA VRH