NARKOMAFIJA Isplivali novi detalji najveće zapljene kokaina u američkoj historiji

Crnogorac Ivan Đurašević propjevao, istražitelji sumnjaju da se na brodu nalazi još 30 tona kokaina

A. Ka. - Avaz.ba
20.06.2019 21:19

Droga bila sakrivena u kontejnerima

Američki istražitelji sumnjaju da bi još 30 tona droge moglo biti sakriveno na teretnom brodu "MSC Gajan", usidrenom u Filadelfiji, na kojem su američke vlasti u utorak pronašle 16,5 tona kokaina.

U jednoj od najvećih zapljena u historiji Sjedinjenih Američkih Država, pao je Crnogorac Ivan Đuraševića sa kolegom Fonofavom Tijasagom. Opsežna istraga je i dalje u toku, a brod se i sada nalazi u Filadelfiji, gde će ostati do okončanja istražnih radnji.

Crnogorac je nakon hapšenja „propjevao“ američkim istražiteljima pa je ispričao da je njegova uloga bila samo utovar kokaina i da je za taj posao dobio 50.000 dolara. Đurašević je pojasnio da ga je glavni oficir pozvao na palubu kad je brod napustio Peru. Kad je došao na pramac, vidio je da brodski kran izvlači iz mora mrežu. Umjesto riba, ulov u njoj bile su plave i crne vreće pune kokaina!

Kasnije se ispostavilo da je droga u mreži završila tako što je izbačena sa 14 manjih čamaca, koji su u različitom vremenskom periodu prilazili brodu. Njegov posao bio je da sa još nekoliko pomagača, od kojih su neki na sebi imali skijaške maske, drogu dopremi do broda.

- Za taj utovar bilo im je potrebno između 30 i 40 minuta vremena - ispričao je istražiteljima Đurašević.

Američki istražitelji smatraju da Filadelfija nije bila posljednja stanica pošiljke i da je droga bila namenjena evropskom tržištu, prvenstveno Holandiji i Francuskoj. U prilog tome ide i činjenica da su to ujedno bile i slijedeće destinacije koje je brod trebalo da posjeti.

Iako su mediji prenjeli da je Đurašević iz Budve, ispostavilo se da je on zapravo Kotoranin. Crnogorac potiče, navodno, iz ugledne i dobrostojeće pomorske porodice. Otac mu je kapetan, a i on ima čin drugog oficira. Njegovo hapšenje je iznenadilo mnoge mještane Kotora, jer, kako govore, on nikada ranije nije bio povezivan sa kriminalnim krugovima, niti osobama koje se time bave.

Komentari

NA VRH