NARKOMAFIJA

Pala još trojica Crnogoraca, njihova uloga na brodu pod sudskim pečatom

Najveća zapljena droge u američkoj historiji. Tanjug

A. Ka. - Avaz.ba

21.6.2019

Američke vlasti uhapsile su još trojicu državljana Crne Gore zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju šverca više od 16 tona kokaina, koji je zaplijenjen na teretnom brodu u Filadelfiji.

Riječ je o pomorcima iz Kotora Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaju (25) i Nenadu Iliću (39). Uhapšen je i njihov kolega Loli Pulu.

Detalji o ulogama koje su muškarci imali u švercu narkotika i pozicijama koje su držali na brodu ostali su pod sudskim pečatom.

Kotorani su bili članovi posade broda "MSC Gajan", vlasništvo jedne švicarske firme.

Dodatna hapšenja su uslijedila dan nakon što su druga dva člana posade - Ivan Đurašević (29) i Fonofave Tijasaga (28) optuženi za krijumčarenje kokaina.

Obojica su priznala istražiteljima da su pomogla da se ukrca velika količina kokaina iz 14 manjih brodova koji su se približavali brodu "Gajanu". Za taj posao obećali su im isplatu višu od 50.000 dolara.

Američki advokat Villijam M. Meksven opisao je zapljenu na "Gajanu" kao najveću ikad u regionu i jednu od najvećih u američkoj historiji. Procijenio je da je vrijednost droge viša od milijardu dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.